Moms A Webben
I höstas godkändes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som momsskyldigt av skatteförvaltningen. Det är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Ordförande Tomas Teir ska nu försöka få några andra väglag att också bli momsskyldiga. Men han förväntar sig motstånd från skatteförvaltningen.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Han lyckades få väglaget momsskyldigt – nu väntar ny kamp med skatteförvaltningen

I höstas godkändes ett väglag i Sideby som mervärdesskatteskyldigt. Mässträsk-Norrback skogsväg är det första väglaget i Finland som lyckats med den bedriften. Beslutet kommer att ha många skattetekniska fördelar för väglagets medlemmar.

Den sista augusti 2018 infördes Mässträsk-Norrback skogsväg i Sideby som mervärdesskatteskydligt, i folkmun momsskyldigt, i skatteförvaltningens register. Något som kan beskrivas som en bedrift eftersom väglaget blev historiskt.

– Vårt väglag är det första i Finland som blivit godkänt som momsskyldigt. Många företrädare för andra väglag har hört av sig till mig och undrat hur vi har gjort, för det underlättar mycket för väglagets medlemmar att väglaget är momsskyldigt, säger Tomas Teir, ordförande för Mässträsk-Norrback skogsväg.

Det första försöket gjordes i början av juni i fjol, men då krävde skatteförvaltningen tilläggsuppgifter där väglaget var tvunget att precisera hur verksamheten bedrivs. Teir lämnade in besvär där han konstaterade att väglaget vid underhållet av vägen använder mervärdesskattepliktiga entreprenörer.

Eftersom väglaget har över sextio delägare är det smidigare att entreprenörerna fakturerar väglaget och inte varje enskild vägdelägare. Vägdelägarna tar del av kostnaderna via vägenheter som är belagda med mervärdesskatt, skriver väglaget i tilläggsuppgifter som inlämnades.

– Vår motivering var att skattekedjan bryts om väglaget inte är mervärdesskattepliktigt eftersom vägdelägarna inte kan dra av mervärdesskattedelen av vägenheterna från sin egen mervärdeskattedeklaration.

– Några månader senare kom beskedet att väglagets ansökan blivit godkänd. Som bransch har vägen kallats service för skogsbruk i skatteförvaltningens beslut, berättar Teir.

Kan handla om stora summor

I praktiken innebär beslutet i korthet att väglaget vinner ekonomiskt på att vara momsskyldigt. Väglagen som inte är momsskyldiga kan inte debitera moms och få den i återbäring. Det betyder således att kostnaderna för skötseln som väglaget har blir 24 procent dyrare.

För ett stort väglag med exempelvis 15.000 euro i skötselbudget handlar det om cirka 3.000 euro som inte kan sökas tillbaka i form av mervärdesskatt. I Finland finns tiotusentals väglag där delägarna använder sin skogsbilväg för att kunna idka skogsbruk.

För mindre väglag med mindre kostnader skulle det inte löna sig att bli momsskyldiga. Villaägare som är delägare i ett väglag skulle troligen inte uppfylla kraven och faller också utanför. Men Teir

tror att cirka åttio procent av väglagen i Finland har möjlighet att godkännas enligt de motiveringar som hans eget väglag förde fram.

– På årsbasis handlar det om cirka 100 miljoner euro som staten skulle bli skyldig att återbetala mervärdeskatt om alla väglag som uppfyller kraven blev godkända. Därför finns det också ett mycket stort motstånd från skattebjörnens sida, menar Teir.

Det han syftar på är att han vet om några andra väglag som gjort samma försök. Men samtliga har fått avslag trots att motiveringarna i långt varit de samma. Det tyder på att skatteförvaltningen anser att tjänstemannen har gjort fel.

– Jag misstänker att tjänstemannen som handlagt vår ansökan fått höra ett och annat av sina överordnade. På skatteförvaltningen är man helt säkert rädd för att det nu blir rusch eftersom det handlar om så stora summor som kan sökas tillbaka på årsbasis, säger Teir.

Vägstämman fattar beslut

Teir är ordförande för fyra andra väglag som har vägstämma samtidigt nästa år. På vägstämman, som är det organ som kan fatta beslut i en sådan här fråga (inte vägbestyrelsen), ska anhållan om momsskyldighet göras.

– I samband med den ansökan ska vi meddela att oberoende vilket utslaget blir så ska andra parten överklaga tills vi får ett prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen. Om beskattaren godkänner det ska man besvära sig mot sig självt så att det här blir prejudicerande, säger Teir.

Och fortsätter:

– Anhåller man om prejudikat förutsätter det att domstolen anser att ärendet är prejudicerande för att få den gratis. Om domstolen inte godkänner det så kostar det. 

Varför behövs ett prejudikat? Enligt Teir måste frågan redas ut eftersom andra som har försökt och uppfyller samma krav som hans eget väglag blivit nekade. Mycket tyder också på att skatteförvaltningens egna jurister är av åsikten att väglag inte kan vara momsskydliga.

– Problemet är att skatteförvaltningen vänder sig till sina egna jurister. Man går inte emot varandra i eget hus utan drar hemåt. Det blir problem när man vänder sig till sakkunniga som har samma åsikt.  Men jag har mina egna kontakter som säger att vi har rätt. Nu tänker jag inte släppa det här utan när jag anser att något är fel så agerar jag, säger han.

Vad gör ni om det blir avslag i HFD?

– Jag har redan tänkt längre än så. Om det blir avslag tänker jag föreslå att vi bolagiserar alla skogsväglag. Det kan vara en väg att gå.