Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Öppnar möjlighet för andra väglag

Stig Simons är ordförande för Öster-Yttermark skogsbilvägar som omfattar 45 kilometer. Han gläder sig för att väglaget i Sideby har godkänts som momsskyldigt. Det borde i praktiken betyda att också deras väglag har förutsättningar att godkännas enligt samma motiveringar.

– Vår skogsbilvägar tjänar blott och enbart skogsbruket. Här finns ingen villabebyggelse eller egnahem. Vägen är enbart byggd för skogsbruk och därigenom borde vi också ha goda möjligheter att bli godkänd som momsskyldigt väglag av skatteförvaltningen, säger Simons.

Väglaget i fråga har tidigare anhållit om att bli momsskyldigt, men fått avslag.

– Då var signalerna som vi fick av en tjänsteman att det är lönlöst att ens försöka. Men alla väglag måste vara lika inför lagen. Har ett väglag godkänts måste alla andra som uppfyller samma principer också bli det. För samma lagstiftning som gäller i Sideby gäller väl också i övriga landet, säger han.

Simons tror att intresset från andra väglag kommer att vara stort. Om det är så att de som ansöker inte godkänns bör SLC engagera sig.

– Det här blir en fråga för SLC om det är så att markägarna inte behandlas lika inför lagen. Vi måste på bred front driva den här frågan om det är så att skatteförvaltningen behandlar markägarna olika, säger han.