Reg 5
Regeringen är beredd att satsa på mer finländsk biogas i regeringsprogrammet. Bilden är från en biogasanläggning i södra Sverige.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Nationellt program
ska främja biogas

Regeringen Rinne vill utnyttja produktionspotentialen för biogas genom ett nationellt program. I praktiken ska investeringar i biogas samt ny teknik för gödselhantering stödas.

Enligt regeringsprogrammet är avsikten att införa ett stöd för produktion av biogas som grundar sig på näringskretslopp. Bestämmelser som gäller biogasanläggningar ska bli mer rationella, närmast när det gäller tillstånd och energiförsäljning. För ändamålet vill regeringen satsa i medeltal 5 miljoner euro årligen, sammanlagt 20 miljoner. Biogasen stöds också genom regeringens satsningar på bland annat trafiken.

Med tanke på jordbrukets inverkan på vattendragen vill regeringen vidare stöda investeringar som bidrar till att förbättra återvinning av näringsämnen. Programmet för effektivare vattenskydd och regeringen Sipiläs spetsprojekt för återvinning av näringsämnen förlängs. Dessutom ska bestämmelser som stöder återvinning av näringsämnen utarbetas och en fungerande marknad för återvinningsgödsel främjas som ett tväradministrativt projekt.