SLC - Biogas 4
Ekovallen blir biogas

Den agroekologiska symbiosen i Palopuro, Hyvinge, tog ett stort kliv framåt, när biogasanläggningen togs i bruk.

SLC - Rukwied
Tyska bondebasen Joachim Rukwied beklagar nationalism och handelshinder

Ordföranden för det tyska bondeförbundet DBV Joachim Rukwied uttryckte sin oro för nationalism i sitt tal på öppningsfesten inför Grüne Woche nyligen. – I internationell politik har vissa regeringar åter gått in för att främja nationalism istället för multilateralt samarbete, sade den tyske bondeordföranden.

SLC - Bucht Leppa
Ledare: Sven-Erik Bucht tog adjö

Bland vissa kretsar i Sverige var man inte så överraskad över att den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht måste lämna uppdraget, trots att han hade varit villig att fortsätta. På den här sidan Bottniska viken – eller vi borde kanske tala om Torneälven när det gäller Sven-Erik Bucht – hade vi åtskilliga orsaker att hoppas på ännu en period för honom.

SLC - Dsc08029
Slottsdestilleriet ny satsning på åländsk sprit

Bryggeriet Stallhagen och kändiskocken Michael Björklunds restaurang Smakbyn startar tillsammans ny sprittillverkning på Åland. Stallhagens bryggmästare Mats Ekström är vd och en av frontfigurerna för det nya bolaget.

SLC - Beredskap9
Primärnäringarna är sårbara vid störningar i vattenförsörjningen

Finland har en rätt bra beredskap vid olika typer av katastrofer. Men Tony Eklund, vd för Nykarleby Kraftverk Ab, konstaterar att störningar i vattenförsörjningen kan påverka jordbruket och pälsnäringen snabbt. Att ha tillgång till vatten på gårdsnivå är viktigt.

Stöd till bybutiker på glesbygden kan utlysas i höst om tidtabellen håller

Försöksprojektet Bybutiker som mångservicecenter, som beretts vid jord- och skogsbruksministeriet, framskrider och går nu på remiss. Om projektet framskrider enligt tidtabell kan stödet utlysas hösten 2019.

SLC - Klockner
Jordbruket har utvecklats men kraven ökat

Allt eftersom jordbruket har utvecklats har kraven på näringen ökat. Konsumenterna har blivit mera kritiska när det gäller att skydda miljön, klimatet, resurserna och boskapen samt konsumentskyddet.

SLC - Bengt Anders
Bra att Finland har satsat

Storleken är det första man reagerar på, det fullsatta utställningsområdet är mer än tio hektar. Det är ordföranden för SLC:s och SLC:s spannmålsutskott Bengt Nymans första spontana kommentar, efter att han kommit hem från Grüne Woche.

SLC - Leppa
Jari Leppä tackade SLC och MTK

SLC - Tim
Tim Blöcker efterlyser inflytande för jordbrukarna

Investeringarna inom jordbruket ligger nere för tillfället, säger ordföranden för unga jordbrukare Landjugend i Slesvig-Holsten Tim Blöcker. Mycket beror på torkan, men också det politiska klimatet spelar in.

SLC - Jutta Andreas
Berlinare positivt överraskade över Finland som matland

Berlinarna Jutta och Andreas njuter av att provsmaka Åby Foods produkter på Grüne Woche. Det är första gången de är i kontakt med Finland som matland.

SLC - Hogan
Nästa runda i CAP måste slutföras

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill påskynda framstegen mot ett gemensamt klimat- och miljömål 2030, och dessutom slutföra nästa livscykel i den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.