Wregering1
Republikens president Sauli Niinistö skakade hand med den nya regeringen; här med SFP:s nyutnämnda minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist.
Landsbygdsnäringar

Nya regeringen träffade presidenten på slottet

Det självständiga Finlands 75:e regering tillträdde officiellt förra veckans torsdag. 

Under regeringens besök på slottet underströk republikens president Sauli Niinistö att instabiliteten i världen kommer att fortsätta och det kommer att krävas att regeringen har förmågan att svara på snabba förändringar i omvärlden. 

– Om ni visar prov på den förmågan känns framtiden trygg att möta, konstaterade presidenten.

Han sade också att den stora uppgiften för Finlands regering är att skapa förutsättningar för säkerhet och stabilitet.

– Sådana förutsättningar att ingen ska bli tvungen att avstå från sina planer, må de sedan handla om att förverkliga sig själv, att bilda familj eller att få barn. Låt oss komma ihåg att vi ligger i världstoppen i så gott som alla jämförelser av framgång och välfärd.

Wregering2
Nyutnämnde statsministern Antti Rinne sade i sitt tal till republikens president bland annat att den nya regeringen kommer att arbeta för rättvisa och att den finländska välfärdsstaten bygger på tanken om att vi alla sitter i samma båt.

En rättvis framtidspolitik

I sitt svarstal till presidenten betonade statsminister Antti Rinne (SDP) framtidsfrågor och sade att den nya regeringen har ett starkt folkligt mandat att föra en framtidspolitik och skapa ett Finland som följer principerna för hållbar utveckling.

– Denna regering vill föra en hederlig och rättvis politik som borgar för en bättre morgondag både i Finland, Europa och på det internationella planet, sade statsminister Rinne.

Han konstaterade också att frågan om en lösning på klimatförändringen lyftes fram tydligare än någonsin i årets riksdagsval.

– Ett gammalt ordspråk lyder: Om du vill gå snabbt, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans.

När det gäller att begränsa klimatförändringen måste vi gå både långt och snabbt, och det är den här regeringen beredd att göra tillsammans. Klimatkrisen utgör ett hot mot hela mänskligheten och vi tar den på största allvar.

Rinne lyfte även fram framtidsinvesteringar och reformer gällande kompetens, utbildning och forskning.

– Ett kunnigt folk är ett framgångsrikt folk.

Wregering3
Republikens president Sauli Niinistö konstaterade i sitt tal till regeringen att den nya regeringsperioden inleds i en på många sätt exceptionellt krävande tid som börjar med att Finland vid ingången av juli övertar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.