Wbi2
För biodlare som Christian Storm och medför besprutningar av växtskyddsmedel aningen nervösa tider. Jordbrukarna måste noggrant följa reglerna för spridning om det finns biodlingar i närheten. En bra dialog med jordbrukarna är viktig, säger han.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Var noggrann med besprutningen om du har biodlingar i närheten

Finns det biodlingar i närheten av dina odlingar? Då är det extra viktigt som jordbrukare att följa reglerna för spridning av växtskyddsmedel. Finns det bivarning på preparatet är det ofta förbjudet att använda det under binas flygperiod. 

Det är härliga tider när växtligheten tar fart på allvar under sommaren. Men det finns också en grupp – biodlarna – som oroar sig för de här tiderna, i synnerhet när jordbrukarna börjar använda växtskyddsmedel för att komma åt skadeinsekter.

– Som biodlare är man alltid aningen nervös när man ser att det besprutas i närheten av bisamhällena. Jag tror inte heller att alla jordbrukare är medvetna om att de har en skyldighet att följa lagar och bestämmelser om det finns bisamhällen i närheten, säger Christian Storm, biodlare i Övermalax.

Arbetsbin och humlor kan direkt utsättas för växtskyddsmedel då de flyger. Därför har Säkerhets- och kemikalieverket Tukes tydliga riktlinjer för vad som gäller för skydd av bin. Finns det bivarning på preparatet, vilket betyder att det är skadligt för bin, är användning under binas flygperiod ofta förbjuden. 

– Det bästa alla jordbrukare kan göra är att bespruta efter klockan 21 på kvällen och 6 på morgonen om vädret tillåter. Den tidpunkten borde alla eftersträva också därför för att resultatet blir det bästa. Slutresultatet blir inte bra om besprutningen sker om det är sol och vind, konstaterar Storm.

Bespruta under rätt tidpunkt

Storm har cirka 40 bisamhällen och är en förhållandevis liten odlare som har verksamheten som kompletterande. Han odlar också spannmål och bland annat kummin och besprutar således också själv. 

– Jag är noggrann med att utföra besprutningen nattetid just därför att det är då man ska utföra det momentet och för att slutresultatet blir bäst, säger han.

Orsaken till att det är viktigt att bespruta nattetid är att att det inte blåser. Ett medel som är skadligt för bin kan transporteras med vinden till blommande växter vid dikeskanten och till bikupans omedelbara närhet, enligt Tukes. 

Hela bisamhället exponeras genom näringen, exempelvis genom nektar från blommande växter eller pollen. Risken är att besprutningen skadar bisamhället, framgår det av myndighetens information. 

– Därför ska man undvika att bespruta på blommande bestånd, säger Storm.

Varje jordbrukare måste enligt lag ta hänsyn till bisamhällen. Preparat försedda med bivarning får användas först på 60 meters avstånd från bikupan. 

– Som biodlare kan man informera jordbrukarna om att det finns bikupor i närheten. En fungerande kommunikation är viktig. Jordbrukaren kan med tillstånd få bespruta med biodlarens godkännande om det finns samhällen som är närmare än 60 meter.

– I nödfall går det också att täcka in bikuporna men det kan också vara en utmaning om det handlar om hundratals, förklarar Storm.

Enligt Tukes är det biodlaren som bär ansvar för sina odlingar. Förutom att täcka över eller stänga in bikupan kan den också flyttas tillfälligt från området som ska besprutas. Jordbrukarens främsta uppgift vid skydd av bin är därför att meddela om användningen av växtskyddsmedel till biodlaren. 

– Det händer att jordbrukare som ska bespruta kontaktar mig före de ska börja. Sedan kan det också vara så att jordbrukarna är omedvetna om att det finns bikupor i närheten. Därför är det bra om biodlare meddelar var de har sina samhällen.

Wbi1
Christian Storm är både biodlare och spannmålsodlare. Han betonar vikten av att jordbrukare måste följa reglerna för spridning av växtskyddsmedel om det finns biodlingar i närheten. Finns det bivarning på preparatet är det ofta förbjudet att använda det under binas flygperiod, säger han.

Kan bli ersättningsskyldig

Om bisamhällen skulle dö till följd av felaktig användning av preparat försedda med bivarningar kan jordbrukaren bli ersättningsskyldig. Enligt Storm är kostnaden för ett samhälle cirka 350 euro plus mervärdeskatt samt ersättning för honungen. 

– Det kan därmed bli fråga om stora summor om flera samhällen skulle dö samtidigt, säger han.

Problemet är att det är mycket svårt att bevisa vem som orsakar en eventuell bidöd. 

– Hur avgör man vem som är den skyldige om det finns tio jordbrukare som har besprutat på ett område? Vilket preparat ska man leta efter och vem ska bekosta testerna, frågar sig Storm.

Något som också försvårar samspelet är att bin kan flyga 3-4 kilometer från kuporna. Flera samhällen kan således omfatta enorma arealer och tiotals upp till hundratals odlare. 

– Därför är det av största vikt att jordbrukarna följer regelverket och att vi kan ha en fungerande dialog. Biodlarna ska informera jordbrukarna var de har sina bikupor och odlarna ska i sin tur fråga om tillstånd om de använder preparat med bivarning och måste bespruta närmare än sextio meter, säger Storm.