Jordbruk Landsbygdsnäringar

Nya finansieringsmodeller behövs

För att producentandelslagen ska överleva och producentsammanslutningar bildas måste finansieringsmodellerna ses över. Det här enligt en färsk doktorsavhandling.

För att jordbruket och livsmedelskedjan i Finland ska kunna utvecklas behövs nya finansieringsmodeller för andelslagen och producentsammanslutningarna. Det här enligt Eeva Alhos färska doktorsavhandling. I studien undersöktes mjölkproducenternas, finansieringsbranschens och potentiella placerares attityder till andelslagens finansiering och nya finansieringsmetoder med hjälp av en enkätundersökning.

– Ämnet kan verka radikalt, men med tanke på producentandelslagens framtid är det viktigt att fundera på de här frågorna. Andelslaget, precis som vilket annat företag som helst, kan enbart fungera på solid grund om det lever i tiden och kan möta förändringar på ett konstruktivt sätt, säger Alho.

Två nya förslag

Studien presenterar två nya finansieringsmodeller. Placeringsmodellen tillåter extern finansiering i andelslaget. I modellen kan placerarna erbjuda tillväxtkapital och få avkastning i utbyte. I medlemsplaceringsmodellen kan igen medlemmarna dra nytta av andelslagets värdeökning. Avkastningens storlek beror sedan på hur mycket kapital medlemmarna själva placerat, inte enligt leveransen till andelslaget, som traditionellt varit fallet.

– Frågan om extern finansiering delar producenternas åsikter kraftigt. En del är redo att ta med extern finansiering, men skulle inte ge finansiärerna rösträtt eller förtur till avkastningen, säger Alho.

Båda modellförslagen följer den nya andelslagslagen från 2014. Alhos studie baserar sig på två enkätundersökningar. I den första deltog 406 finländska mjölkproducenter, i den andra 845 tjänstemän från finansieringsbranschen, som representanter för potentiella finansiärer.