SLC - Godbyrekord 1 B Webben
Åländsk virkesmottagning slår alla rekord

Skogsfolket på Åland har de senaste veckorna jobbat hårt med att röja upp efter nyårsstormen Alfridas (Aapelis) katastrofala härjningar. Förra veckan tog Ålands Skogsindustriers sågverk i Godby emot över 7.000 kubikmeter virke medan det under normalveckor legat på 5.000 kubik.

SLC - Vilt 3 Webb
Viltet vinner terräng

Viltkött ligger i tiden. Om det vittnar aktuella projekt och kurser och också den stora uppslutningen till evenemanget ”Mellan skottet och tallriken”, som ordnades på Axxell i Karis.

SLC - Hortilab
Hortilab firade 20 år och höll öppet hus i Närpes

Filip Högnabba, vd för Hortilab, hade fullt upp i tisdags när laboratoriet i Närpes höll öppet hus med anledning av 20-årsjubiléet.

Torvalds: EU:s nya fiskeregler ger flexibilitet och klarhet för våra fiskare

Efter förhandlingar på nära tre år har Europaparlamentet, rådet och kommissionen nått en överenskommelse om när, var och hur fiske får ske inom unionen.

Tips om kräftodling som biinkomst på Åland

Ålands Landsbygdscentrum ordnar fredagen den 22 mars en kurs om kräftfiske och odling av flodkräfta.

Ändringar i statsbidrag för projekt gällande förbättring av enskilda vägar

Kraven angående de permanent bosatta hushållen längs den enskilda vägen samt vägens minimilängd har tagits bort i statsbidragen som NTM-centralen beviljar för enskilda vägar.

SLC Nyland: Nedskärningar drabbar miljöåtgärder inom jordbruket

SLC Nyland ställer sig kritiskt till regeringens beslut att kraftigt skära ner på jordbrukets miljöersättningar. Även regeringens besked om att nya förbindelser eller avtal som gäller miljöersättningar inte ingås 2020 oroar.

SLC - Inga1 Okt2018
Ekobonde: ”Få kommuner är så jordbrukarvänliga som Ingå”

– Vi jordbrukare blir extremt väl omhändertagna i Ingå. Det säger ekobonden Christian Nyholm från gården Nordanskog i norra Ingå. Han berömmer kommunens framåtanda och den starka andan av samarbete som råder mellan de lokala företagarna.

SLC - 27021134 2054825817877507 6599876615133418436 O
Bornholm ska snart avskaffa allt sitt avfall

Bornholm i södra Östersjön ska bli världens första industrisamhälle utan avfall. Inom tretton år ska allt avfall återanvändas eller återvinnas. Så lyder det kommunala avfallsbolaget Bofas ambitiösa plan.

​​Ledare: Växtskyddsexamen via internet?​

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes övergår till ett elektroniskt tentamenssystem kunde man läsa nyligen i ett meddelande från verket. Det gäller i första hand sprängmedelssektorn, där Tukes har ordnat behörighetsprov och tentamina i över tjugo år. I höstas genomförde i alla fall Tapio Palvelut Oy i samarbete med Tukes, Maskinföretagarnas förbund, föreningen Skogsindustrin, jord- och skogsbruksministeriet samt föreningen Metsäkoulutus ett pilotprojekt med tentamen via internet för växtskyddsexamen i skogsvård. Också möjligheten att genomföra växtskyddsexamen via internet kommer också allt närmare.

SLC - Skargardstrafik
NTM-centralen lovar bättre skärgårdstrafik i Åboland

NTM-centralen vid Egentliga Finland som ansvarar för skärgårdstrafiken förbättrar färjetrafikens servicenivå vid Pargas, Nagu, Nagu-Korpo, Gustavs-Iniö och Kasnäs-Hitis genom att beställa tilläggstrafik.

SLC - Biogas 4
Ekovallen blir biogas

Den agroekologiska symbiosen i Palopuro, Hyvinge, tog ett stort kliv framåt, när biogasanläggningen togs i bruk.