Honung
I största delen av Finland kommer man i år att nå upp till en normal honungsskörd, som är cirka 40 kilo per bikupa. ARKIVFOTO
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Honungsskörden
väntas bli genomsnittlig

Bina har svärmat livligt i sommar och honungsskörden förväntas blir rätt normal i år, trots de kalla perioderna i juli.

Bina fick i år en god start på skördesäsongen: bisamhällena klarade övervintringen bra och vädret var gynnsamt för videblomningen, som är den viktigaste näringsväxten för bina under våren.

I största delen av Finland kommer man i år att nå upp till en normal honungsskörd, som är cirka 40 kilo per bikupa. Variationerna mellan olika områden är ändå stora, eftersom väderförhållandena är väldigt olika håll på olika håll i Finland.

– Torkan störde de för honungsskörden viktiga hallonbestånden i bland annat Egentliga Finland och i delar av södra Finland. I Tavastland och mellersta Finland producerade hallonen normalt och också lingonen gav skörd. I hela Finland avbröt de två kalla veckorna i juli skörden och i östra Finland gjorde också de rikliga regnen det svårt för bina, säger rådgivaren Maritta Martikkala på Finlands biodlarförbund SML.

Lönar sig köpa direkt

Värmen på sensommaren hämtade på många håll honung av dunört samt honungsdagg till bikuporna. I huvudstadsregionen har biodlarna också fått en god honungsskörd av lind.

Honung slungas för närvarande runtom i Finland och det lönar sig att köpa honungen direkt av producenterna eftersom man då samtidigt får information om honungens ursprung och tips för användning.

Typiskt för finländsk honung är att den är rinnande som nyslungad, men kristalliseras med tiden. I frysen hålls dock konsistensen konstant, så man kan frysa ner en större mängd honung och ta fram efterhand. Honung håller sig också bra i rumstemperatur i minst två år.