Slcsemi2
Förra veckan höll SLC styrelseseminarium i Jakobstadsregionen. Där träffade man bland annat Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP, för att diskutera gemensamma frågor. Närmast: Dan-Ove Stenfors, Kaj Wik för SÖP och SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback samt SLC-styrelsemedlemmen Tomas Långgård.
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

Många gemensamma frågor
för SLC och SÖP

Förra veckan höll SLC:s styrelse seminarium i norra Österbotten. Där träffade man bland annat pälsfarmarnas ledning och diskuterade gemensamma framtida utmaningar. Beröringspunkterna är många.

Djurrättsaktivism, snedvridna politiska budskap, regelrätt propaganda som sprids om en löpeld i synnerhet på sociala medier. Det är något som jord- och skogsbruket samt pälsnäringen har fått utstå i många år. Takten har rentav ökat och det har också ökat behovet av samarbete mellan primärnäringarnas organisationer.

– Det är viktigt att vi stöttar varandra och samarbetar. Vi har många frågor som förenar oss och därför är det viktigt att vi i en del frågor kan ha en gemensam linje, säger Kaj Wik, ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

SÖP hade gemensam träff med SLC:s styrelse som hade seminarium i norra Österbotten förra veckan. Under mötet diskuterades gemensamma utmaningar som är många.

– Både jordbrukssektorn och pälsnäringen har ekonomiska svårigheter och dålig lönsamhet. Utöver det har vi också djurskyddsgranskningar och -övervakningar som en gemensam utmaning. Vi sitter i samma båt i många frågor och därför vill SLC bekanta sig närmare med pälsdjursnäringens utmaningar, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Norge varnande exempel

Wik betonar vikten av att olika primärnäringar samarbetar på förbundsnivå. Ett varnande exempel är Norge där pälsdjursnäringen nyligen förbjöds. En bidragande orsak till det var att lantbruksnäringarna inte reagerade och tryckte på politiskt.

– Det börjar med pälsnäringen. Nu vill samma krafter i Norge få ett förbud mot fjäderfäsektorn. Därefter följer svinnäringen och slutligen nötsidan. Det finns liknande krafter i Finland och det är viktigt att vi bildar en gemensam front, säger Wik.

Laxåback fortsätter:

– Också på EU nivå har producentrörelsen inte varit tillräckligt reaktiv. Det är viktigt att inte se bara till sin egen näring utan att vi propagerar för en gemensam sak.

Något som också lyftes upp som ett gemensamt hot är att en djurrättsorganisation numera har fått fotfäste i Vasa.

– Det är också en gemensam hotbild och något som är värt att följa upp. Organisationen kommer säkert att försöka profilera sig och det gäller att vara vaksam nu, säger SLC:s styrelsemedlem Tomas Långgård, tillika ordförande för ÖSP.

Gemensam skrivelse

Dan-Ove Stenfors, verksamhetsledare för SÖP, föreslog en gemensam skrivelse till polismyndigheten.

– Vi borde kontakta polisen och understryka behovet av en insatsgrupp som fanns förr. I dag finns ingen motsvarande. För vi vill inte det ska bli som i Sverige där jordbrukare och pälsfarmare har hotats till livet. Vi vet inte vad nästa steg kan vara och därför är det viktigt att polismyndigheten kan reagera snabbt, säger han.

En annan sak där SÖP och SLC kan samarbeta är vargskötselplanen och anmärkningar mot den.

– Det är bättre att vi har en kraftig skrivelse av flera organisationer än flera separata, konstaterar Stefan Thölix, sakkunnig.

Långgård fortsatte:

– Just nu är propagandan mot köttkonsumtionen och -produktionen stark. Pälsnäringen är van att hantera propaganda och här tror jag ÖSP och SLC har en del att lära av er.

SLC:s styrelse ordnar årligen seminarium i olika landskap. Förutom diskussioner med SÖP bekantade man sig med jordbruksutbildningen vid Optima Lannäslund.

– Där diskuterade vi på framtida utmaningar ur ett finlandssvenskt perspektiv. På våra seminarieträffar eftersträvar vi att bekanta oss med olika landskap och diskutera frågor som är eller kan bli aktuella för SLC. Det är mycket på gång och det är viktigt att vi har framförhållning och är förberedda på kommande utmaningar, förklarar Laxåback.

Slcsemi4
Det finns många frågor som SLC och Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP, kan samarbeta kring. Det konstaterades när organisationerna hade möte förra veckan i Pedersöre. Att samarbeta är viktigt, konstaterade samtliga.