Budget 1
Det som SLC förutsätter är att man kompenserar underskottet för miljö- och kompensationsersättningen (LFA) fullt ut redan 2020, enligt det som står i regeringsprogrammet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
Jordbruk Skogsbruk SLC Landsbygdsnäringar

Kraftigt underskott för miljö- och kompensationsersättningen

Förra veckan publicerade Finansministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet sina budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de mest dramatiska föreslagna förändringarna som kraftiga nedskärningar i miljö- och kompensationsersättningen (LFA). I det rätt så färska regeringsprogrammet sägs ändå att underskottet ska kompenseras men budgetförslagen håller sig inte till det här. SLC:s Mats Nylund förutsätter att underskottet kompenseras fullt ut redan 2020.

Nedskärningarna i bland annat miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA) offentliggjordes under senhösten i fjol av Jord- och skogsbruksministeriet och nu återfinns de alltså i ministeriernas budgetförslag. Det här beror på att man använt pengarna ”framtungt”, nu är de reserverade medlen använda trots att förbindelsperioden inte är slut.

Regeringen Rinnes regeringsprogram från i somras påtalade att underskottet skulle kompenseras med nationella medel. Finansministeriets budgetförslag påtalar ändå annat. I den version av budgetförslaget som nu offentliggjorts skärs miljöersättningen ned med 143,5 miljoner euro och kompensationsersättningen (LFA) med 53,5 miljoner jämfört med 2019.

Håller sig till regeringsprogrammet eller inte?

– Det som SLC förutsätter är att man kompenserar nedskärningarna i miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA) fullt ut redan 2020, enligt det som står i regeringsprogrammet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

I en bilaga till regeringsprogrammet nämns miljöersättningen, kompensationsersättningen (LFA) och medel för nya ekoförbindelser. Medel för att kunna teckna nya ekoförbindelser våren 2020 – efter ett års paus – 55,6 miljoner euro, återfinns såväl i finansministeriets som jord- och skogsbruksministeriets budgetförslag.

Men medel för att kompensera nedskärningarna i miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA) finns inte i budgetförslagen. Bilagan som behandlar framtidsinvesteringar av engångsnatur för 2020-2022 nämner 88 miljoner euro för miljöersättningen och 42 miljoner för kompensationsersättningen (LFA). Visserligen heter det i ministeriernas förklaringar till sina respektive budgetförslag att framtidsinvesteringar av engångsnatur inte finns med i förslagen utan att det förhandlas separat om dem.

Vid Finansministeriets presskonferens förra veckans onsdag framhöll också finansminister Mika Lintilä (Centern) vid upprepade tillfällen att ministeriets budgetförslag håller sig till det relativt färska regeringsprogrammet. SLC:s Mats Nylund säger ändå att siffrorna i Finansministeriets budgetförslag inte håller sig till regeringsprogrammet, men att det förstås är härifrån som förhandlingarna inleds.

– Sedan förutsätter vi också att andra skrivningar i regeringsprogrammet tas med i regeringens budgetproposition för 2020, till exempel de om höjda anslag till lantmäteriverket för att kunna förbättra arronderingen. De togs också upp av utredningsman Reijo Karhinen i hans rapport. Det är ett område där man med relativt små medel kan åstadkomma mycket, säger Nylund.

Noteras kan att det för livsmedelsombudsmannen och dess byrå reserverats 500.000 euro i budgetförslaget och att gårdsbrukets utvecklingsfond Makeras anslag ökar med 58 miljoner euro.

Budget 2
Under en presskonferens förra veckan betonade finansminister Mika Lintilä (Centern) upprepade gånger att ministeriets budgetförslag håller sig till regeringsprogrammet. En annan sak ministern framhöll är att Finland fortfarande kommer att vara företagarvänligt med den här statsbudgeten.

JSM vill kompensera underskottet

Satu Haapaniemi, specialmedarbetare vid Jord- och skogsbruksministeriet, säger att det finns en tydlig skillnad i förväntningarna på statsbudgeten och Finansministeriets budgetförslag.

– Visst finns här en märkbar skillnad, men de hårdaste förhandlingarna ligger först nu framför oss, säger hon.

Hon påpekar också att Jord- och skogsbruksministeriet nu uttryckligen prioriterar att medel frigörs till att kompensera underskottet i miljöersättningarna och kompensationsersättningen (LFA).

– Vi sätter all vår energi på det just nu och eftersträvar ett resultat som är i linje med regeringsprogrammet.

METSO-programmet och trähusbyggande

För skogssektorns del lägger man märke till att anslaget för skogsförbättringar (Kemera) bibehålls på samma nivå som tidigare. Programmet för frivilligt naturskydd och skogens mångfald i södra Finland, METSO:s anslag ökar med 1,3 miljoner euro. Regeringsprogrammet nämner ändå hela 216 miljoner för naturskydd och naturvård, det här inom Miljöministeriets förvaltningsområde.

– Eftersom regeringsprogrammet uttryckligen betonar naturskydd och METSO-programmet varit populärt bland skogsägarna tycker jag att det kunde fått en större andel av de pengar som föreslås för naturskydd i det här budgetförslaget, säger Nylund.

De övriga medel som beviljas för naturskydd är för anskaffning, inlösning och permanent fredande av mark och sorterar under Miljöministeriet. Här finns en skillnad på 8 miljoner gällande hur mycket ministeriet vill ha och Finansministeriet kan anse sig gå med på.

Inom Miljöministeriets förvaltningsområde hittar man också ett anslag på två miljoner för att främja trähusbyggande, en fortsättning på ett projekt som startats under den förra regeringen.

Miljöministeriet yrkade på närmare 17 miljoner för naturvård och naturskydd. I Finansministeriets budgetförslag får miljöförvaltningen ändå nöja sig med strax under 10 miljoner för det här.

Statsbidraget för enskilda vägar i fara

Inom Kommunikationsministeriets förvaltningsområde finns statsbidraget för enskilda vägar som föreslås bli 13 miljoner för 2020, jämfört med 17 miljoner för 2019. Det här innebär en minskning på fyra miljoner.

– De enskilda vägarna i vårt land omfattar 55.000 kilometer väg och 16.000 väglag. Dessutom ska det här finansiera och underhålla specialobjekt som broar. En sådan här minskning är förstås beklämmande och kommer, om den blir av, att påverka skicket på vägarna på landsbygden under flera år fram över, säger Nylund.

Finansministeriets budgetförslag innehåller skattehöjningar för trafikbränslen på 250 miljoner euro.

Enligt Finansministeriets förslag skulle statsbudgeten öka och för 2020 bli 57 miljarder euro, medan budgetunderskottet skulle bli 2,3 miljarder. Finansminister Mika Lintilä påpekade förra veckan att regeringen Rinne eftersträvar en balanserad budget 2023 och att statsskulden då ska minska i förhållande till bruttonationalprodukten (BNP).

Se tabellen här för en jämförelse mellan FM:s och de övriga ministeriernas budgetförslag samt budgeten för 2019.