Landsbygdsnäringar

Pälsdjursnäringen i Österbotten
går in för att skapa pälskluster

Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening har under sensommaren inlett ett 16 månader långt projekt med avsikt att utreda möjligheterna till ett pälskluster i Österbotten. Pol.mag. Daniel Åkermark från Vasa har påbörjat arbetet med att kartlägga pälsdjursnäringens aktörer.

Målsättningen med projektet är att utreda vilka möjligheter det finns att skapa ett fungerande kluster bestående av pälsdjursnäringens producenter och närstående företag. Från statsmaktens sida har man de senaste åren efterfrågat förtätat samarbete inom olika branscher för att lättare kunna kanalisera främst stöd men också förbättra kommunikationen och samarbetssatsningar. Genom klusterprojektet vill SÖP aktivt medverka till att öka pälsdjursbranschens nationella synlighet.

Arbetsnamnet för projektet är OstroCluster och finansieras till 100 procent av NTM-centralen i Österbotten.

De närmaste månaderna kommer Åkermark att sammanställa en plan för hur pälsdjursnäringen i Österbotten kan sammankomma kring ett kluster och utreda olika metoder för hur pälsdjursnäringen i samarbete skulle kunna utveckla branschen genom, projekt och strategiska satsningar. Målsättningen med ett kluster i Österbotten är också att skapa en enhetlig utåtriktad bild av pälsdjursbranschen som gör det enklare för utomstående företag, myndigheter och organisationer att få förståelse för pälsdjursuppfödningen och se vilka möjligheter branschen erbjuder till samarbete, innovationer, näringslivsutveckling och konstruktiv samhällsutveckling.