Dsc 2577
Ett flervåningshus med stock som byggnadsmaterial, Naava Chalet, byggdes i Etseri 2016. Huset har 16 semesterbostäder.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

Strängare miljökrav bäddar
för ökat träbyggande

Med tanke på allt mera rigorösa bestämmelser gällande koldioxidavtryck och det ständiga behovet av mera hållbara och kostnadseffektiva lösningar är träbyggande ett alternativ att föredra. Det framhåller professor Markku Karjalainen.

År 2025 träder strängare byggnadsregler i kraft i Finland. Miljöaspekter, utsläpp och koldioxidavtryck är hela tiden på tapeten. Därför är effektivt kolbindande inhemskt trä ett utmärkt byggnadsmaterial i framtiden.

– Träbyggandet kunde öka både nationellt och internationellt.

Det betonade Markku Karjalainen, professor i byggnadslära vid Tammerfors universitet, på ett seminarium om träbyggande på yrkeshögskolan Novia i Vasa i mitten av november.

– Trämaterial är framför allt en förnybar råvara. Varje sekund växer 12 kubikmeter trä här i landet, säger Karjalainen.

Höghus av trä under planering

– I Finland är 99 procent av cirka en halv miljon sommarstugor och 85 procent av småhusen träbyggnader. Så där kan det inte ske någon ökning i framtiden, framhåller Karjalainen.

När det kommer till höghus i trä var ett bygge i Ylöjärvi det första i landet 1996. Ett av de allra senaste projekten är ett åttavåningshus i Rovaniemi med 103 bostäder. Höghuset har blivit klart under 2019.

Höghusbyggandet i trä har trots allt inte fått något större genombrott i landet. Sammanlagt har 82 höghus och 2.365 bostäder färdigställts hittills. En tredjedel av bostäderna är ägarbostäder.

– Vanligtvis har det rört sig om låga byggen med 3-4 våningar. Endast ett fåtal hus med 7-8 våningar har konstruerats.

Investeringarna på området fortsätter emellertid. För närvarande är 1.230 nya bostäder i höghus i trä under planering i Finland. Numera är användning av CLT-element ett vanligt inslag under byggprocesserna.

Dsc 2578
Professor Markku Karjalainen har förordat ökat träbyggande i 25 år. När det gäller byggobjekten efterlyser han mångsidighet för att det nationella träbyggandet ska få starkare medvind.

Förkortar byggtider

Markku Karjalainen har själv talat varmt för trähusbyggande i 25 år. Det är ett snabbt alternativ som exempelvis har förkortat byggtider i Sverige med upp till 50 procent jämfört med betongbyggen.

– Prismässigt är träbyggandet en konkurrenskraftig lösning. Dessutom bidrar förädling av trävirke till att öka virkets värde betydligt.

Med tanke på risken för fuktskador och så vidare behöver trähusens fasader underhåll och service i det långa loppet. Men så är också fallet med alla byggnadsmaterial, säger Karjalainen.

– För att trähusbyggandet ska gå framåt allmänt taget i Finland borde nya byggobjekt komma med i bilden, säger Karjalainen som nämner träbroarna i Vihantasalmi och Nahkiala som bra nationella exempel på brobyggen i trä.

– Däremot kan man inte bygga fängelsebyggnader i trä, skämtade Karjalainen under sitt anförande.

Med hänsyn till brandsäkerheten är det för närvarande tillåtet att bygga höghus i trä i högst åtta våningar i Finland.

Utomlands hittas en del klart mäktigare träkonstruktioner. Bland annat omnämner Karjalainen ett hotell med 18 våningar i norska Brumunddal och höghus med 18 respektive 24 våningar i Vancouver och Wien.

Dsc 2580
Niklas Frände från Yrkeshögskolan Novia i Vasa är en av projektledarna i det gränsöverskridande cirkulärekonomiska projektet CE Wood.

Cirkulärekonomiskt projekt aktuellt

CE Wood heter ett pågående cirkulärekonomiskt projekt med Yrkeshögskolan Novia, Yrkeshögskolan i Seinäjoki, Tammerfors universitet och Umeå universitet som involverade aktörer.

– Ambitionen är att stöda små- och medelstora företag i träbyggnadsbranschen att övergå till cirkulärekonomiska system, säger projektledaren Niklas Frände från Yrkeshögskolan Novia i Vasa.

– Projektet omfattar både föreslagna affärsmodeller och tekniska lösningar. Exempelvis berättas hur företagen kan återvinna byggnadsmaterial samt förlänga livslängden på det material som inte kan återanvändas, säger Frände.

CE Wood-projektet klassas som ett gränsöverskridande samarbete. Under projektets gång kommer det att arrangeras studiebesök, verkstäder och kurser både på finländska och svenska sidan.

I samband med seminariet i Vasa presenterades det interregionala projektet ”Nya vindar inom träbyggandet” av projektchef Kari Saulamo från Skogscentralen.

– Wasa Station-komplexet är en aktuell satsning i Vasa. För att träbyggande ska kunna möjliggöras är det viktigt att beslutsfattare, företagare och andra berörda parter drar åt samma håll, sade Mårten Lövdahl från Skogscentralen.