Img 6710
Kvalitetskraven och standarderna är strikta för de två stockhustillverkarna som Tom Svarvars förmedlar stockstugor för. Även gamla stockhus kan bevaras och restaureras tack vare den goda och långa hållbarheten.
Landsbygdsnäringar

Många stödben möjliggör
aktivt landsbygdsföretagande

I en tid av oro och osäker ekonomi, Corona-krisen, företagandet och arbetsmöjligheter är det tacksamt att ha flera ben att stå på när det gäller landsbygdsföretagande och arbetsmöjligheter. Så är det för den aktiva företagaren Tom Svarvars i Malax.

– Stockstugorna förmedlas via internet hemma i Malax och verksamheten har jag haft sedan 2008. Rostskyddsbehandlingen av bilar och fordon, i Solf i Korsholm, har jag hållit på med sedan 2004 och den verksamheten är huvudgrenen i mitt landsbygdsföretagande, medan förmedlingen av stockstugorna är en sidogren i mindre skala, berättar Tom Svarvars.

– Inom rostskyddsbehandlingen av bilar och fordon använder jag en ny och giftfri produkt, sedan 2014, som heter Krown och ger ett bättre heltäckande rostskydd än den förra produkten som användes. Man kan konstatera att alla bilar skulle behöva ett bättre rostskydd med tanke på det fuktiga klimatet i Finland och att det även vintertid saltas på vägarna, poängterar Svarvars.

Stockstugor och trähus intresserar

Enligt Tom Svarvars finns ett stort intresse för stockstugor och trähus, men utmaningarna är att få kunderna att våga förverkliga sina byggtankar att bygga en stockstuga. Grundidén till stockstugeförmedlingen kommer från när Tom med en kamrat byggde stockstugor i Norge.

– Det finns två modeller att studera på hemsidan och kunderna tar kontakt via telefon eller email. Kunden får själv ge önskemål och egna mått och ritningar så ordnar jag tillsammans med tillverkarna att den önskade stugan byggs. Tillverkarna är två och finns i Kuopio och i Estland och leveranstiden för ett stugpaket är sex till åtta veckor, säger Svarvars.

Kvaliteten och hållbarheten är A och O för alla stugor som tillverkas och förmedlas och båda tillverkarnas stockstugor är CE-märkta. En av utmaningarna är att tillgodose kunderna med en snabb och smidig service och att få fram lämpliga, ekonomiska och gärna klimatsmarta stugor med lång livslängd som efterfrågas. Svarvars har själv bevarat och restaurerat ett litet stockhus.

Mångsidig företagare

Svarvars har även utfört rostskydd på bilar och fordon i många år både i Malax och i Sverige. I Sverige fick Tom en stor erfarenhet och kunskap inom rostskydd och det använder han inom sin egen firma. Han har märkt att rostskyddet är något som biltillverkarna behöver satsa mera på och förbättra för att öka bilarnas livslängd.

– Det som är givande i rostskyddsbehandlingen av bilar och fordon är att erbjuda hjälp åt kunderna så att deras bilar och fordon håller längre. Ett välutfört och kvalitetstarkt arbete gör kunderna nöjda så att de gärna återkommer. Jag erbjuder ett koncept där kunderna får en hållbar rostskyddsbehandling i tre år för sina fordon och en årlig kontroll och chassitvätt och förbättring av rostskyddet vid behov. Även långtidsvaxning som håller i ett år erbjuds, förklarar Svarvars.

Kämparandan och siktet framåt är viktiga grundstenar i landsbygdsföretagandet och för att uppnå framgång och positiva resultat. Det gäller också nu med vad Corona-krisen och det osäkra ekonomiska läget innebär. Även att komma på nya satsningar eller vidareutveckla det man gör är betydelsefullt för kämparandan.

– En framtidstro behövs och det finns nog arbete och arbetsvilliga i Finland så av den anledningen skall nog var och en klara sig igenom denna period också och kunna trygga sysselsättningen så att arbetet och företagandet löper på, sammanfattar Tom Svarvars.