Jordbruk Landsbygdsnäringar

Krisstöd för jordbruk
också till Åland

Helsingforsregeringens beslut om tillfälligt stöd för landsbygdsföretag och jordbruk på grund av coronapandemin gäller också på Åland trots att företagsstöd i allmänhet betalas av landskapsregeringen.

Det tillfälliga krisstödet till mikroföretag med färre än tio anställda kan från och med i måndags sökas via Hyrrä-systemet som många åländska landsbygdsföretagare är bekanta med sedan tidigare.

Det tillfälliga krisstödet, som uppgår till mellan 5.000 och 10.000 euro, ges till gårdar med företagsverksamhet eller som bearbetar och säljer jordbruksprodukter samt till primär jordbruksproduktion som drabbats av coronapandemin. Stödet ska beviljas företag vars ekonomiska situation betydligt har försämrats på grund av coronapandemin.

Landskapsregeringen uppmanar åländska mikroföretag på landsbygden och jordbruksföretag som kan komma i fråga för stödet att göra en ansökan i Hyrrä-stödsystemet. Stödansökningarna från Åland kommer sedan att handläggas av Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral i Åbo. På Livsmedelsverkets webbplats finns närmare information om stöden.