Dsc02717
Spannmålstorken vid Färjsundet i Godby och kajen som behöver rustas upp.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Billigare spannmålsfrakt
stöter på åländskt grund

Ab Lantbruk som har hand om praktiskt taget all handel med konventionell åländsk spannmål vill få bort en grynna som gör att större fraktfartyg inte kan ta full last från spannmålstorken vid Färjsundet.

Kajen vid torken är i dåligt skick och på grund av en bergklack som ligger nära den kan det befraktade fartyget endast lasta ca 60 procent av sin fulla kapacitet eftersom vattendjupet på platsen bara är 4 meter.

Företagets vd Nina Nyman-Johansson säger att Ab Lantbruk i år ”av olika orsaker” tecknat kontrakt om spannmålstransporter med ett större fartyg, som behöver en djupare farled för att kunna lasta fullt. Större laster skulle givetvis sänka transportkostnaderna.

Men på hennes öppna brev till landskapsregeringen om att låta spränga bort grynnan svarade en tjänsteman på infrastrukturavdelning att frågan kom plötsligt och att det inte finns anslag för detta i årets budget.

Bland åländska spannmålsodlare har det också förekommit diskussioner om att Ab Lantbruk vill sluta med spannmålshandeln för att den inte är tillräckligt lönsam, men den saken avfärdar Nina Nyman-Johansson som ”egna slutsatser”.

– Absolut inte. Handeln med jordbruksprodukter är ett av våra affärsområden, betonar hon med tanke på att bolaget de senaste åren har satsar på att utvidga handeln med trädgårdsprodukter.