Dsc02625
I ett gammalt förråd har Henrik och Ann Sundberg nu samlat gamla bruksredskap från Bolstaholms gård till ett litet gårdsmuseum.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Skördefest med bondförnuft
och en ”högaffels avstånd”

I år kommer det på grund av coronapandemin inte att bli besöksrekord för den åländska Skördefesten. Men arrangörerna uppmanar besökarna att hålla en ”högaffels avstånd” till varandra för att skapa ett säkert utomhusevenemang.
– Men man behöver inte krångla till saken. Det är sunt bondförnuft som gäller, kommenterar husbonden Henrik Sundberg på Bolstaholms gård.

Just Bolstaholm med egen uppfödning och försäljning av charolaiskött har år efter år dragit Skördefestens största publik. I år lanserar gården bland annat en ny ölkorv och hela köttförsäljningen flyttar ut från gårdens styckeri till ett stort tält.

– Tältet har separat ingång och utgång så besökarna slipper trängas med varandra när de går in och ut, betonar Henrik Sundberg.

På gården finns också många utomstående försäljare som erbjuder mängder av lokala varor som exempelvis äpplen, havtornssaft, praliner och hantverk. Också försäljningsplatserna placeras med längre avstånd från varandra än tidigare.

– Pensionärer och personer som hör till riskgrupper rekommenderar vi att komma under fredagen eller söndagen. Då är det färre besökare än på lördagen, säger Bolstaholmsvärdinnan Ann Sundberg.

Ministerutspel blev dråpslag

Ann har haft direktkontakt med flera grupper på fastlandet som är på väg till Åland med egen buss, men hon konstaterar samtidigt att det tyvärr kommer att bli betydlig färre skördefestbesökare än vanligt också österifrån.

För Skördefesten som arrangeras den 18-20 september gjorde det väldigt stor skada när social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru för ett tag sedan gjorde sitt uppmärksammade och som det visade sig direkt felaktiga påstående att fastlänningar som besöker Åland riskerar att hamna i obligatorisk karantän när de återvänder hem.

– Då avbokades många bussgrupper och de många hotellbokningarna tömdes direkt. Väldigt beklagligt eftersom hotellen var bra bokade, kommenterar Ann Sundberg.

Visserligen kommer åtminstone Viking Line att under Skördefesten ordna en specialkryssning från Helsingfors till Mariehamn, men hur många bokningar det finns till den resan visste inte Skördefestens Vänners projektkoordinator Ida Wester i början på den här veckan.

Någon särskild informationskampanj för att locka besökare från fastlandet har föreningen inte gjort.

– Vi har inte satsat jättestort, men försökt vara aktiva på sociala medier också på finska, förklarar Ida Wester.

Dsc02612
Henrik Sundberg sätter mera fyr i brasan i Bolstaholms före detta mejeri. Där visas det under Skördefesten både akvareller och hantverk. I förgrunden Skördefestens Vänners ordförande Madelene Karlström och projektassistent Carl Björkman.

Ålandsbonden öppnar Mickels i Gottby

Bland årets nya medverkande finns Ålandsbonden Simon pch Hanna Karlssons gård Mickels i Jomala Gottby där besökare även har möjlighet att mata djur.

Där serveras bland annat Ålandsbondens köttgryta samt korv med bröd och dessutom kan man köpa kött från gårdens egna djur. Även charkuteriföretaget Dahlmans säljer köttprodukter och dessutom medverkar ett tiotal andra försäljare med ett brett sortiment.

Bland årets ca 30 så kallade Plåpp Åpp-aktiveter finns också många nya medverkande.

I år har Skördefestens Vänner tagit bort Passlotten som funnits några år och i stället byggt ut Programbladet som kostar 10 euro, vilket samtidigt innefattar också Skördefestlotteriet, där besökare som fyller i vilka gårdar de har besökt har chans att vinna priser.

Genom att köpa Programbladet är man med och stöder den åländska landsbygden och bidrar till Skördefestens långsiktiga arbete med att främja produktionen och stärka förtroendet för åländska produkter.

Gratis app hjälper att undvika trängsel

En annan nyhet är Skördefestens egen app som behändigt kan laddas ner i smarttelefoner. Appen är gratis att ladda ner, men också via den kostar programbladet med rabattkuponger och över 30 olika vinstchanser 10 euro.

Den som inte vill betala för programbladet hittar Skördefestens alla medverkande på hemsidan www.skordefest.ax.

Skördefestens projektassistent Carl Björkman hoppas att även den som inte vill betala för programbladet ändå laddar ner själva appen.

– Genom den får man viktig information om de medverkande gårdarna. Och om någon gård råkar ha för många besökare skickar vi via appen ett meddelande att man ska vänta ett tag med att besöka just den gården, förklarar Björkman.

Dsc02628
Bolstaholms gård har kvar sina trogna käpphästar också under årets Skördefest, men erbjuder dessutom många andra aktiviteter för både barn och föräldrar.