Per Erik Lindstrom
Jordbruk Landsbygdsnäringar

In memoriam: Per-Erik Lindström

Agroforstmagister, verkställande direktör Per-Erik ”Peje” Lindström avled efter två års sjukdom på Storkärrs sjukhus i Helsingfors 8.8.2020. Han var född den 28 februari 1952 i Helsingfors. Han levde sitt liv i tur och ordning i Helsingfors och Esbo.

Peje gjorde sin längsta arbetskarriär inom Finlands Svenska Andelsförbund där han verkade som verkställande direktör i 28 år 1987-2015. De här åren var en tid med stora omorganiseringar inom den finländska kooperationen.

Handelslagen och lantbrukshandeln sanerades, flera andelsbanker fusionerades, mejerier och slakterier omorganiserades och inte minst, drabbades kooperativa företag av stora utmaningar i och med landets inträde i Europeiska Unionen.

I Andelsförbundet, under Pejes ledning, ville man svara på utmaningarna genom att starta utbildningar för andelsföretagens förtroendevalda redan i slutet av 1980-talet. Andelsförbundet började också söka en ny verksamhetsmodell vilket ledde till att verksamheten i fortsättningen sköttes i samarbete med Sällskapet Pellervo från och med år 1993. Samtidigt överläts tidskriften LoA till SLC.

Andelsförbundet fortsatte som en självständig organisation och koncentrerade sig på att sköta medlemsrelationerna i de fyra landskapen i Svenskfinland.

2015 tilldelades Per-Erik Lindström Finlands Svenska Andelsförbunds högsta, sällsynta förtjänsttecken, Hedersplakett ”Såsom uttryck för Andelsförbundets erkänsla för hans långvariga och förtjänstfulla arbete till förmån för Finlands Svenska Andelsförbund och Kooperationen”.

Arbetet var viktigt för Peje. Andelsrörelsen betydde mycket för honom. Han var lojal till kooperation ännu som pensionär och ville alltid välja butik eller ett hotell som var kooperativa. Kooperation och andelslag passade ihop med hans tänkande om rättvishet och deltagande i att sköta gemensamma frågor.

Han var en skicklig skribent och tyckte om att skriva artiklar till tidningar. Han var helt tvåspråkig och briljant i engelska. Att besöka andelsföretag och diskutera kooperationens frågor och att samarbeta med skandinaviska och andra internationella kollegor var bland de finaste arbetsuppdrag för Peje som var mycket sällskaplig.

Peje älskade natur, speciellt fåglar. Skärgården hade en speciell plats i hans hjärta men senare blev han också förtjust i Saimen och orten Anttola. Sport och motion var viktiga för honom. Vi alla som kände honom minns hans unika, smarta humor.

Under sina år som pensionär var hans fyra barnbarn det allra viktigaste och han gladdes över att få dela födelsedagen med det yngsta av dem.

Kari Huhtala
Marcus H Borgström
Lars Björklöf