Landsbygdsnäringar

Andelslagsmodellen får inte
glömmas bort i social- och
hälsovårdsreformen

Service som produceras av andelslag skapar arbetstillfällen också för små företagare inom social- och hälsovårdsbranschen och de möjliggör bättre service särskilt på glesbygden. Priserna hålls på en skälig nivå, eftersom kooperationens primära syfte inte är att eftersträva vinst.

Då en ny lag om ordnande av social- och hälsovård är under beredning, är det viktigt att identifiera också de möjligheter som andelslagsmodellen möjliggör, påminde Ilkka Uusitalo, fullmäktigeordförande för kooperationens intresseorganisation Pellervo Coop Center vid sitt årsmötestal på fredagen i Helsingfors.

– Anordnandet av social- och hälsovårdstjänster är ett stort, aktuellt lokalt och nationellt tema. Inom det här området är andelslagsmodellen ännu alldeles för obekant i kommunerna. I andelslagen produceras tjänsterna av lokala proffs, vilket innebär att inkomsterna stannar på orten.

Enligt Uusitalo beskriver exemplet från social- och hälsovårdsbranschen kooperationens utmaningar också i ett vidare perspektiv. Företagsmodellen är bra, rent av utmärkt. Den passar väl in i tiden, eftersom den svarar på dagens krav – den tjänar gemenskap och kommer naturligt till hållbara lösningar.

– Modellen är inte tillräckligt känd och den tas inte alltid till tals då det skulle vara läge för det. Det här är en sak som vi måste förändra, konstaterade Uusitalo för årsmötesdeltagarna.

Ödeskoppling till eget verksamhetsområde

Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet LUT:s rektor Juha-Matti Saksa var gästföreläsare vid Pellervos årsmöte. Saksa pratade kring temat framtidstro i en värld efter coronan.

Han frågade deltagarna om andelslagsaktiva har mod att ta en större roll för att trygga samhällets funktion, då staten och marknaderna viker undan. I samhället kan hållbara penningströmmar endast uppstå i företagen, oberoende av företagsform.

– Andelsföretagen har alltid en stark koppling till sitt verksamhetsområde, ägarna är alltid närvarande. Under kristider har det också tidigare visat sig att andelsföretagen är särskilt lösningsorienterade och produktiva, uppmuntrade Saksa.

Mötet ordnades via distansförbindelser. Bland personvalen kan nämnas att mötet utsåg 14 personer till sitt fullmäktige med 29 medlemmar. Bland dessa fanns helt nya namn i Hannu Väänänen, verkställande direktör för BLC-Osuuskunta i Nyslott, verkställande direktör för Pohjois-Karjalan Osuuspankki Jaana Reimasto-Heiskanen, styrelsens vice ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund Kristian Westerholm från Ingå, styrelsens vice ordförande för andelslaget Tradeka, vicehäradshövding Marjo Kiukkonen från Hyvinge och styrelsemedlem i Pohjolan Maito, agrolog Jari Hekkala från Haapavesi.