SLC - Ekonlab2
Sundman-Melin leder ÖSP:s nya projekt Ekonomilaboratoriet

Utvecklingen mot större jordbruksenheter fortsätter. Det ställer högre krav på producenternas ekonomiska kunnande. För att skapa bättre förutsättningar för att klara framtidens utmaningar startar ÖSP det nya projektet ”Ekonomilaboratoriet”.

SLC - Gala1
Prisbelönad ung entreprenör satsar stort på päron och bärodling

Specialiserade päronodlaren Oscar Danielsson, 26, fick priset som Årets unga entreprenör 2020 vid den åländska Landsbygdsgalan som i lördags arrangerades för tredje gången. Men själv låg han sjuk hemma på Åttböle Gård, så pappa Sven-Anders fick rycka in som prismottagare.

Statsrådet fastställde stödet för biodling 2020

Det nationella stödet för biodling enligt antalet bisamhällen 2020 är 19 euro för ett övervintrat och ofördelat bisamhälle.

Fiskeprojekt ska kartlägga åländska torskförekomsten

Trots EU:s förbud mot torskfiske i östra Östersjön har Ålands landskapsregering nu tecknat avtal med naturresursinstitutet Luke för vetenskapligt torskfiske i vattnen runt Åland.

5G och fiber en nödvändighet också i skärgården och på landsbygden

Idag flyttas servicen till nätet och frågan är inte hur vi ska anpassa oss efter det, utan frågan är snarare hur vi ska utnyttja det här. Det här konstaterade riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) i sitt öppningstal på seminariet ”Mera 5G till landsbygden och skärgården - Vilka är möjligheterna och utmaningarna?”.

SLC - Farm To Restaurant
Projekt ska knyta ihop närmat med restauranger och resemål

Under våren kommer projektet Farm to Restaurant att starta en ny tjänst på prov riktad mot restauranger som förenar beställning av närmat och logistik.

SLC - Norgepals
Norges pälsdjursfarmare kompenseras för nedläggningar

Norges regering har enats om kompensationerna till landets pälsdjursfarmare då näringen läggs ned i februari 2025. Enligt regeringsbeslutet ska farmerna kompenserats till sitt fulla värde, men ännu vet ingen hur mycket detta kostar staten.

Bergqvist efterlyser förenklade regler kring heminkvartering

I ett spörsmålet efterlyser riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) förenklade regler kring att starta upp verksamhet med heminkvartering, dvs. övernattning i enklare form än hotellstandard och till ett lägre pris.

Ökat stöd till frivilliga sammanslagningar av jaktvårdsföreningar

Jord- och skogsbruksministeriet har anvisat Finlands viltcentral ett anslag på närmare 2,6 miljoner euro för statsunderstöd till jaktvårdsföreningar 2020. Anslaget är 10,5 procent större än året innan. Finlands viltcentral delar ut statsunderstödet till jaktvårdsföreningarna på basis av hur aktivt de bedriver sin verksamhet.

SLC - Vilt 1
Viltgården vill sälja jaktföreningarnas kött

Under en av jaktsäsongens sista dagar ordnade företaget Viltgården Premium Products Ab i Ingå en hjortjakt för inbjudna jägare och representanter för media. – Vi vill att konsumenterna ska upptäcka viltköttet som ett hållbart, etiskt och miljövänligt köttalternativ, men vi vill också påminna jaktföreningar och markägare om att vi finns till som en försäljningskanal för vilt, säger markägare och företagets grundare Tomas Landers på gården Marieberg i Ingå.

SLC - Vilt1
Här blir hjorten bratwurst

Projektet ”Välmående av vilt” sänker tröskeln för att få ut obesiktat viltkött på marknaden.

SLC - Guerbes Sanhadja 1
Biodling hjälper att bevara våtmarker i Algeriet

Våtmarksområdet Guerbès-Sanhadja i Algeriet klassades år 2001 som ett område av internationell betydelse enligt RAMSAR-konventionen. Men jordbruket i området var inte hållbart, så något behövde göras. Biodling blev då ett redskap för förbättringar.