Minkavler High Res
Coronafallen hos minkar är fortfarande ett mysterium, medger danska experter. FOTO: Kopenhagen fur
EU Landsbygdsnäringar

Experter söker orsaken till
corona hos danska minkar

Coronasmitta har påträffats i åtminstone 41 minkfarmer i danska Nordjylland. Eftersom spridningen verkar öka, överväger myndigheterna att avliva en miljon minkar på upp till etthundra farmer. Samtidigt forskar experter febrilt efter orsakerna.

I medlet av juni påträffades de första fallen av corona hos minkar i en besättning i Nordjylland. Myndigheterna valde att döda djuren av säkerhetsskäl. Sedan dess har smittan tagit fart på allvar.

Senaste torsdag meddelande det danska miljö- och matministeriet att smitta misstänks i ytterligare 20 danska besättningar. Den ansvariga miljö- och matministern Mogens Jensen uppgav att alla minkar i de nordjylländska farmerna ska avlivas.

Situationen är allvarlig, då smittan också kan bli en risk för människor. Undersökningar av coronafall i både Danmark och Holland tyder på att minkar kan smittas vid kontakt med coronasmittade människor.

Smittan är regional

Omvänt är det oklart om corona smittar från minkar till människor. Enligt en forskargrupp vid Aalborgs Universitet och Statens Serum Institut tyder mycket på att en mink vid minst ett tillfälle torde ha smittat en människa efter utbrottet i Nordjylland.

Tillsvidare måste man utgå från att minkar kan smitta ned människor vid närkontakt, noterar den danska livsmedelsmyndigheten Fødevarestyrelsen. I Danmark finns 1.136 minkfarmer, men hittills har smittan bara påträffats längst i norr.

Nästan alla smittade minkbesättningar befinner sig i 41 av alla 116 farmer som ligger i kommunerna Hjørring och Frederikshamn, eller inom den nordjylländska regionen. Var tredje farm i regionen har smittats.

En enskild farm på ön Læsø i norra Kattegatt har också råkat ut för smitta. För övrigt har ingen smitta påträffats utanför själva kärnområdet i Nordjylland. Ingen har lyckats förklara orsaken till att just Nordjylland har drabbats så starkt.

Forskarna kan ännu inte med säkerhet fastställa någon konkret grund för spridningen. Man vet att minkar kan smitta till människor, men källan till spridningen är ännu en gåta. Forskarna spekulerar i måsar, foder, bilar eller partiklar i luften.

Vi vet inte varför smittan har spridit sig så snabbt från farm till farm. Det finns teorier som tyder på att vilda djur eller måsar sprider coronavirus, säger professor Lars Erik Larsen till danska TV2. Larsen är expert på området veterinär virologi.

Spridning via katter och hundar kan inte heller avskrivas. Å andra sidan kommer hundar och katter sällan i närheten av minkarna på en farm. En generell screening av alla djur på smittade farmer vore nog att skjuta över målet, menar Lars Erik Larsen.

Mårdhund eller grävling?

Forskarna vill nu låta testa vilda djur som har skjutits av jägare eller blivit under bilar. Potentiella coronaspridare är exempelvis räv, mårdhund, iller och den vanliga husmusen. Grävling och utter kan också komma ifråga.

Denna teori betecknas ändå inte som särskilt sannolik. Myndigheterna har undersökt varje meter kring drabbade farmer utan att upptäcka några som helst kryphål där främmande djur kan ta sig in. Den enda kända riskfaktorn är just nu människor.

Nederländerna var det första landet i Europa som anmälde coronautbrott i minkfarmer. Mer än 40 holländska farmer har drabbats.

I Spanien har coronavirus redan fastställts i en minkfarm i regionen Aragón. Där har 87 procent av minkarna smittats av coronavirus. Regionens jordbruksminister Joaquin Olona har förordnat att alla 92.700 minkar i La Puebla de Valverde ska avlivas som en första säkerhetsåtgärd.

Läs också: Danska småpartier vill förbjuda minkfarmer