Nyman3
I onsdags inleddes byggandet av en ny biogastankningsstation i Kronoby. Det är företagaren Jan-Ove Nyman som ligger bakom projektet.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Nyman bygger sin första
biogastankningsstation

I flera år har företagaren Jan-Ove Nyman arbetat för att bygga ett nätverk av biogastankningsstationer. I onsdags tog ett stort steg mot det målet när byggandet av hans första station inleddes i Kronoby.

– Det känns oerhört bra att byggandet äntligen är i gång för det har varit en mycket lång process, säger företagaren Jan-Ove Nyman.

I onsdags inleddes byggandet av hans första biogastankningsstation i Kronoby. Orsaken till att stationen byggs just där förklarar han så här:

– Meningen var först att bygga en i Karleby där jag har reserverat tomter. Men de tomterna är dyra och här hyr jag platsen av ett företag och dessutom finns en färdig grusplan här. Här behöver jag inte heller bygga en lika stor skyddande betongmur runt lagringstanken. Det var flexiblare på många sätt att inleda byggandet i Kronoby, säger Nyman.

Planen är att stationen ska vara färdig för att betjäna kunderna innan årsskiftet.

– När grunden är gjord går det relativt snabbt. Själva stationstekniken levereras i container så det skedet av byggandet går fort.

Nyman köpte biogasbil 2016 och började smida planer på att bygga ett nätverk av tankstationer året därpå. I dag finns tankstationer för biogasbilar i Vasa, Korsholm, Jakobstad och Jeppo.

Kostnaden för en biogastankningsstation är cirka en halv miljon euro. För projektet har han beviljats en statligt stöd på 172.000 euro. Han har också fått positivt stödbeslut för två stationer till.

– Målet är att bygga två till här i Österbotten och också en mellan Karleby och Uleåborg för där finns inga stationer för biogasbilar.

Enligt Nyman är det viktigt att fler biogastankningsstationer byggs för att det ökar möjligheterna för de som har biogasbil.

– För att intresset ska öka krävs förutsättningar att tanka. Det är viktigt för de som redan har biogasbil och i synnerhet också för de som funderar på att köpa en. Jag tror det här projektet ökar intresset för gasbilar.

Biogasen kommer att köpas av Jeppo Biogas. För att stationen ska gå runt krävs att tvåhundra bilar tankar där.

– Det borde finnas ett tillräckligt underlag av kunder för att verksamheten ska vara lönsam, säger han.

Orsaken till varför han intresserar sig för just biogas är att det är en resurs som finns i Österbotten. Jeppo Biogas producerar exempelvis gas av sväm från djurgårdar.

– För mig handlar det om cirkulär ekonomi i och med att vi återanvänder en resurs som annars inte skulle bli använd. Pengarna lämnar också i regionen och en orsak till att jag själv köpte gasbil är för att jag då kan tanka inhemskt.