EU Landsbygdsnäringar

Danska småpartier
vill förbjuda minkfarmer

Danmark är världens största producent av kvalitetspäls från minkar. Coronaviruset kan bli ett hårt slag mot branschen. Nu kräver regeringens två stödpartier Sosialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslisten att pälsdjursnäringen ska avvecklas.

Partierna vill att Danmark ska följa Nederländernas exempel och avveckla produktionen i förtid. SF har redan länge krävt en avveckling av pälsdjursnäringen. Coronapandemin är ett nytt argument att driva på frågan.

Den socialdemokratiska danska matministern Mogens Jensen vill ännu inte kommentera kravet. Enligt Jensen ska regeringen nu koncentrera sig på åtgärder som stoppar spridningen av coronasmittan i farmerna.

Socialdemokraternas ombudsman för djurvälfärd Anders Kronborg påpekar att en hel bransch inte går att avvecklas över en natt. Pälsdjursnäringen har rätt till en anständig behandling.

Varken branschorganisationen Kopenhagen Fur eller de danska pälsdjursfarmarna tror på en snabb avveckling av den danska minkfarmningen. Man påpekar att branschen har skött sig bra och bidrar till välfärdssamhället. De största partierna stöder näringen.

Nederländernas regering har nyligen tidigarelagt planerna att förbjuda pälsdjursfarmning, då coronavirus började dyka upp i farmerna. I flera fall har också människor smittats. Landets alla pälsdjursfarmer ska stängas senast i början av mars 2021.

Frankrike följer i Nederländernas fotspår men håller fast vid en femårig frist. Den sista minkfarmen ska läggas ned senast 2025. Den franska regeringen vill samtidigt också förbjuda användningen av vilda djur i cirkusar och delfinarier.

Irland har sällat sig till skaran av EU-länder som förbjuder farmning av mink och andra pälsdjur. Regeringen meddelade i fjol att pälsdjursnäringen ska fasas ut med hänvisning till den allmänna opinionen.

Inga farmer kvar i Tyskland

I Tyskland har minkfarmningen i praktiken redan avvecklats. Farmarna tillåts fortsätta till 2022, men verksamheten har redan upphört. Landets sista pälsdjursfarm i Rahden stängdes nyligen.

I Sverige har minkfarmningen minskat markant sedan näringen blomstrade på 1960-talet. Då fanns hela 1.300 aktiva farmer. Numera räknar man in sammanlagt 38 farmer. Regeringen planerar emellertid ingen aktiv avveckling i dagsläget.

Norge förbjuder pälsdjursnäringen från och med februari 2025. Ett särskilt regeringspaket har lagt fram för att kompensera farmarna för förlusterna. Överenskommelsen gäller sammanlagt 171 pälsdjursfarmer.

Läs också: Experter söker orsaken till corona hos danska minkar