Mat Fm
Domararbete under FM i mathantverk i Novia, Raseborg, för två år sedan. FOTO: Katja Tähjä
Jordbruk Landsbygdsnäringar

66 företag tävlar i
FM i mathantverk

Till den finländska mästerskapstävlingen i mathantverk, som arrangeras i Reso 14-16.10 har 66 företag anmält totalt 130 produkter.

– Tävlingen arrangeras nu för femte gången, och denna gång har vi tävlande från hela Finland, gläder sig Eija Lamsijärvi, ordförande för Mathantverk i Finland R.f.

Alla produkter har genomgått en förhandsgranskning, där det avgörs huruvida produkterna uppfyller kriterierna för mathantverket. Till kriterierna hör bl.a. att produkten är tillverkad av lokala råvaror, utan tillsatta aromer, färg- eller konserveringsmedel. Samtidigt kontrolleras att handen har varit med genom hela processen.

Tävlingsprodukterna utvärderas på onsdag av en jury som består av experter från mathantverkarna, köksmästare, turism- och restaurangbranschen, detaljhandeln, utvecklare, media och jord- och skogsbruksministeriet.

Tävlingsresultaten offentliggörs under prisutdelningsgalamiddagen på torsdagen kväll.

– Förutom själva FM arrangeras en hel del mathantverksrelaterat program under tävlingsveckan, bl.a. två seminarier, besök till turismföretag i skärgården, branschträffen för aktörer inom livsmedelsbranschen, prisutdelningsgalamiddagen och närmatsmarknaden, berättar tävlingsledare Tomi Aho, utvecklingsexpert i Raseko.

Seminarierna arrangeras enligt s.k. hybridmodell, d.v.s. i Martinsali i Reso bibliotek finns ett antal platser och de övriga intresserade kan följa med seminarierna via Rasekos Youtube-kanal eller via Teams. En del av seminarietalarna deltar på distans.

– Seminarierna håller hög standard. t.ex talar Anu Hopia från Turun Yliopisto om smakupplevelsen med flera sinnen, Saara Kankaanrinta från Qvidja försöksgård berättar hur man från att idka jordbruk på ett sätt som belastar omgivningen kan ändra till ett sätt som gynnar omgivningen. Johanna Mattila från Braheacentret vid Turun Yliopisto öppnar upp den innovativa matkulturen i Egentliga Finland, berättar Tomi Aho.

Allmänheten har möjlighet att bekanta sig med vinnarprodukterna under Närmatsmarknaden, som arrangeras i Raseko, Eeronkuja 3, Reso fredag 16.10 kl.12-18. Som försäljare på marknaden finns mathantverkare, som deltagit i tävlingen, tillsammans med lokala producenter.

– Marknaden arrangeras med beaktande av alla myndighetsanvisningar beträffande säkerheten. Vi önskar att besökarna deltar på ett ansvarsfullt sätt bl.a. genom att följa den lokala  rekommendationen om att använda ansiktsmask, säger Tomi förhoppningsfullt.

Tilläggsuppgifter om tävlingen hittar du här.