SLC - Ya1
Coronakrisen medför förändrade studiearrangemang även på lantbruksutbildningar

Studierna på lantbruksutbildningarna bedrivs på distans i dessa undantagstider. Enligt YA-läraren Edvard Krooks är det en nödlösning som fungerar. Samtidigt medför arrangemanget mera jobb och sämre kontakt med studerandena, tillägger Krooks.

SLC - Sakergardw
LPA efterlyser säkra gårdar

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA har utlyst en tävling där man söker gårdar som på ett holistiskt sätt satsar på säkerhet.

SLC - Aggwebb
Nu producerar de ägg från frigående höns

För tio år sedan investerade Peter Hummelstedt i trivselburar för hönsen. Men efter ett misstänkt utbrott av salmonella – och att sonen Jonathan kom med i bilden – valde de nyligen att investera i äggproduktion med frigående höns. Vi tror på framtiden, säger de.

Livsmedelsombudsman Olli Wikberg: ”Rekommendationen har inte gett de effekter man eftersträvat”

I december gav Nämnden för handelssed i livsmedelskedjan, branschens självreglerande organ, en rekommendation om skydd för den svaga avtalsparten. På ett mer detaljerat plan önskar nämnden att man redan innan den nationella implementeringen av EU:s UTP-direktiv (Unfair Trading Practices), följer det som stipuleras om att handeln inte kan dra tillbaka en förhandsbeställning på färska jordbruksprodukter om det är färre än 30 dagar till leveranstidpunkten.

Åland Grönskar ställs in men full planering för Skördefesten

Det vårliga evenemanget Åland Grönskar som var planerat till den 23-24 maj ställs in på grund av coronakrisen.

SLC - Frilandsodl Skordearb Ligg
Minst 3500 säsongsarbetare behövs till jordbruket men bara 1500 får komma

​Inom de två kommande månaderna finns enligt den webbenkät som JSM lät utföra senaste vecka ett kritiskt behov av minst 3.700 säsongsarbetare för att hjälpa till med vårbruket, men endast 1.500 personer kommer de facto att få arbetstillstånd. SLC:s trädgårdsombudsman Johanna Smith konstaterar att 1.500 personer inte räcker till för att utföra de kritiska vårarbetena inom jordbruket.

Primärproduktionens kritiska branscher förbereder sig på att ta emot säsongsarbetskraft – företagarna ansvarar för flygen

Finland förbereder sig på att ta emot 1500 säsongsarbetare till primärproduktionen. Det handlar närmast om personer som jobbar som arbetsledare eller i andra specialuppgifter. De flesta kommer till jordbruks- och trädgårdsföretagen, men en del också till kritiska uppgifter inom skogsbruket och fiskerinäringen.

Den rikliga lingonskörden ökade inkomsterna från plockning av vilda bär och svampar

​Skörden av vilda bär 2019 var medelmåttig och svampskörden mycket dålig. Trots sommarens torka plockades betydligt mer lingon än året innan, nästan 6 miljoner kilo. Däremot stannade blåbärsskörden långt från mängderna år 2018 och mängderna hjortron till försäljning sjönk. Tack vare att lingonskörden var bättre än tidigare steg de totala inkomsterna från vilda bär och svampar med cirka tio procent, till sammanlagt nästan 18 miljoner euro.

Ingen fältdag i Ingå i sommar

​Västankvarn Fältdag, fältmässan i Ingå som brukar locka några tusen besökare, ställs in på grund av coronaepidemin. Utställningen skulle ordnas den 9 juli. Arrangörerna överväger nu alternativa lösningar.

Också företagare kan nu få arbetslöshetsskydd

​Regeringen vill göra det lättare för företagare att få arbetslöshetsskydd. Nu slopas kravet på att företaget eller verksamheten måste läggas ner. Stöd kan därmed betalas ut trots att företaget finns kvar.

SLC - Sallattidig 030420
Snart lättare för säsongsarbetare att byta bransch

Regeringen avgav på torsdagen en proposition till riksdagen som temporärt ska tillåta alla från ett tredje land som vistats lagligt i Finland att jobba inom för försörjningsberedskapen viktiga branscher. Alltså bland annat säsongsarbete inom jordbruks- och trädgårdsbranschen. Det här innebär att säsongsarbetare till exempel från pälsnäringsnäringen kan flytta över till trädgårdsodlingen.

JSM bereder ett stödpaket för landsbygdsföretag

På grund av den marknads- och produktionsstörning som coronaviruset orsakar bereder Jord- och skogsbruksministeriet under ledning av minister Jari Leppä ett stödpaket för jordbruket och livsmedelsekonomin.