JSM bereder ett stödpaket för landsbygdsföretag

På grund av den marknads- och produktionsstörning som coronaviruset orsakar bereder Jord- och skogsbruksministeriet under ledning av minister Jari Leppä ett stödpaket för jordbruket och livsmedelsekonomin.

SLC - Frilandsodl Skordearb Ligg
Finland behöver 1500 säsongsarbetare till våren - coronaepidemin sätter käppar i hjulen

Jordbruks- och trädgårdsproduktionen samt skötsel av produktionsdjur är för tillfället de mest kritiska branscherna i fråga om behov av säsongsarbetskraft och behöver 1500 arbetstagare till våren. Det här framgår av en kartläggning som ministeriernas gemensamma tjänstemannaarbetsgrupp gjort.

Kattil tar över Lantmännen Agro Malax

​Stenco, som hör till Lantmännen Agro kedjan, säljer sin lantbrukshandel i Malax till K-Lantbrukscentralen Vörå. Den nya köpmannen Fredrik Kattil övertar verksamheten 30.4.

SLC - Nhk9
NHK har öppnat nytt center i Karleby

För några veckor sedan öppnade NHK ett nytt center i Karleby. I butiken finns maskin- och robotförsäljarna samt robotservice och delar samt förnödenheter. Det innebär att alla österbottniska gårdar nu har snabbare tillgång till service på eget modersmål, reservdelar och alla nödvändiga förnödenheter.

SLC - Reko1
Direktförsäljningen får en skjuts av coronakrisen

Rekorörelsen och foodhuben Nylands mat hör till dem som verkar klara sig bra trots coronakrisen. Många konsumenter vill nu stöda lokala producenter och föredrar också att handla utomhus eller på andra sätt där man inte behöver trängas med mycket människor.

PTT: Finlands BNP krymper märkbart

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste rapport kommer Finlands bruttonationalprodukt att krympa med 3-6 procent under det här året.

SLC - Videokokous 250320
EU-ministrar diskuterade livsmedelsförsörjningen

EU:s jordbruks- och fiskeriministrar diskuterade i ett videomöte i onsdags coronavirusets (COVID-19) påverkan på livsmedelskedjan och speciellt på jordbruket och fiskerinäringen.

Snabba åtgärder krävs för att trygga tillgången till arbetskraft

På grund av coronakrisen är tillgången till arbetskraft hotad i synnerhet inom säsongarbete på landsbygden. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Industrifacket och Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF vädjar till regeringen att fatta snabba beslut i frågan.

SLC - Nackros1
Coronaviruset påverkar både positivt och negativt

Coronaviruset har redan påverkat inhemska livsmedelsproducenter. Men efter en vecka av undantagsförhållande är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker. Ett företag som direkt kände av undantagsförhållandena var Näckrosgården i Österhankmo i Korsholm.

SLC - Ath1
ÅTH-odlare satsar på sol, fågelholkar och miljöprojekt

Ålands Trädgårdshall ÅTH har inför odlingssäsongen 2020 installerat ett av Ålands största system för solenergi. En annan miljösatsning är att ÅTH låtit tillverka 1.120 fågelholkar för utplacering hos företagets odlare.

Livsmedelsverket begränsar kontrollbesök på gårdarna

Livsmedelsverket meddelar anvisningar som begränsar utförandet av kontroller och övervakningar under de undantagsförhållanden som råder på grund av coronavirussjukdomen COVID-19.

Studerande ställer upp med avbytartjänster under coronatiden

Lantbruksbranschens agronomstuderande, yrkeshögskolestuderande och yrkesstuderande hjälper lantbruksföretag i situationer där lantbruksföretagaren insjuknar i coronavirus eller om avbytarservice inte finns att tillgå. Inom lantbrukssektorn finns en stark vilja att dra åt samma håll.