Minkgaard High Res
Coronamutationen Cluster 5 förorsakar bekymmer hos minkfarmer i åtminstone sex länder, bland dem Danmark. FOTO: Danske minkavlere
EU Globalt Landsbygdsnäringar

Infekterade coronaminkar
har påträffats i sex länder

Det är inte bara Danmark som har problem med coronasmittade minkar. Enligt officiella siffror från världshälsoorganisationen WHO har Sars-Cov-2 påträffats hos mink i fem europeiska länder och dessutom i USA.

Larmet om coronasmitta i danska minkfarmer har föranlett stark oro, då en variant av viruset också sprids till människor. Det har föranlett WHO att gå ut med information om situationen och spridningen från mink till människor.

WHO konstaterar att Sars-Cov-2 hittills har påträffats hos minkar i Danmark, Nederländerna, Italien, Spanien, Sverige och USA. Regeringen i London har utfärdat ett inreseförbud för danska medborgare som inte är fast bosatta i Storbritannien.

Fram till senaste veckoslut hade tolv personer i Danmark infekterats med coronamutationen Cluster 5. Forskarna befarar att den aktuella mutationen kan försämra effekterna av vaccin mot coronavirus hos människor.

Mer forskning är nödvändig

Enligt WHO vet man ännu alltför litet om den aktuella mutationens effekter på diagnostik, terapier och vacciner. Tillförlitliga forskningsresultat saknas och man känner inte till mekanismerna i tillräcklig utsträckning.

Preliminära resultat tyder på att denna speciella typ minskar känsligheten mot neutraliserande antikroppar hos både minkar och människor. Ytterligare forskning är nödvändig på området, fastställer WHO:s forskare.

Mer än 200 personer har hittills infekterats av olika varianter av coronavirus från mink i Danmark. Virustypen Cluster-5 har däremot fastställts hos bara tolv personer. Samtliga fall bokfördes redan i september.

Den danska regeringens beslut att avliva mellan femton och sjutton miljoner minkar har därför blivit föremål för häftig kritik från minkfarmare och producenter. Åtgärderna kritiseras som ett hastverk.

Enligt pälsdjursbranschen saknar regeringens hårda linje stöd i lagstiftningen. Det finns ingen anledning att döda minkar i områden där inga virusfall har påträffats. Avlivning kan bara accepteras inom områden där viruset utgör en reell fara.

Blamage för jordbruksministern

Trots protesterna har statsminister Mette Frederiksen och jordbruksminister Mogens Jensen försökt driva igenom en lag som stöder åtgärderna i i brådskande ordning. Det har stött på patrull hos oppositionen.

Den nuvarande lagstiftningen förbjuder avlivning av friska djur på gårdar som inte befinner sig i karantän. Regeringen försökte på tisdagen ändra lagen, men lyckades inte mobilisera den erfordeliga trefjärdedelsmajoriteten i Folketinget bakom förslaget.

Regeringen tvingades retirera. Nu måste den nya lagen beredas i vanlig ordning med tre behandlingar i Folketinget. Det dröjer åtminstone en månad. Oppositionen Dansk Folkeparti och Venstre har krävt jordbruksministerns avgång.

Minkuppfödarnas förbund Danske Minkavlere ser ingen vettig orsak till masslakt. ”Hvad fanden sker der?” (vad fan är det som händer), utbrister förbundets ordförande Tage Pedersen på organisationens hemsida.

Plötsligt märker regeringen att åtgärderna saknar rättslig grund. Det är ofattbart. Beslutsfattarnas dumhet kulminerar. I slutändan kommer den danska pälsdjursnäringen att försvinna, befarar Pedersen.

Enligt de senaste uppgifterna uppgår det danska beståndet av mink till omkring 14 miljoner djur. Regeringen lovar att farmarna ska få kompensationer för avlivade minkar och rengöring av byggnaderna.

Läs också: Livsmedelsverket testar för coronavirus på farmer i Finland