Thomas Blomqvist 1
Statsrådet har höjt maxgränsen för temporärt coronastöd också för företag som bedriver gårdsturism. Den här kategorin av landsbygdsföretag hade fallit mellan stolarna då man tidigare under 2020 höjde maxgränsen för företag inom primär- och fiskerinäringarna, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Också gårdsturismföretagare
kan nu få högre coronastöd

Några dagar före jul höjde statsrådet maxgränsen för så kallat coronastöd också för företag som bedriver gårdsturism. Den här kategorin av landsbygdsföretag hade så att säga fallit mellan stolarna då man tidigare höjde maxgränsen för företag inom primär- och fiskerinäringarna.

Turismnäringen överlag har drabbats hårt av coronakrisen. Statsrådet beslöt därför att ändra förordningen om temporärt understöd till företag på landsbygden. Det här gäller företag som till exempel driver gårdsturism, som drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Förordningen är i kraft till slutet av juni 2021.

– Regeringen har tidigare beslutat att höja det så kallade coronastödet som direkt berör själva primärnäringarna och det som berör fiskerinäringen. Jag är mycket glad över att regeringen nu åtgärdat en brist som vi påtalat och att vi nu kunde komplettera beslutet så att också de som bedriver gårdsturism kan få stöd, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

De turismrelaterade näringarna, också gårdsturismen, är bland de näringar som drabbats hårdast av coronakrisen.

– Gårdsturismen har drabbats hårt av pandemin då fester, bröllop och gruppresor i landet inhiberats. Det tidigare maximala stödet var 10.000 euro, men höjs nu till 80.000 euro. Det känns bra att vi på ett avgörande sätt kunde bidra till att familjer, som har landsbygdsföretag vilka bedriver gårdsturism, med större tillförsikt kan inleda det nya året, avslutar Blomqvist.