Globalt Landsbygdsnäringar

Ryssland testar vaccin för minkar

Ryska forskare är på väg att slutföra kliniska test för ett covid-19-vaccin för husdjur, exempelvis minkar och katter. Vaccinet började utvecklas under våren efter att myndigheterna fastställde att viruset smittade från människor till husdjur.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det nya vaccinet ägnat för minkar, katter och liknande små rovdjur. De kliniska testen kommer att avslutas i januari, varefter tillståndsprövningen kan inledas.

Sannolikt kommer tillståndsprocessen att starta i slutet av februari, uppger chefsassistent Yulia Melano vid den ryska livsmedelsmyndigheter Rosselkhoznadzor till Reuters. Man räknar med ett stort intresse för det nya djurvaccinet.

Utvecklingen av vaccinet inleddes på våren, efter att veterinärer hade fastställt covid-19 hos katter i Moskva och Tjumen i centrala Ryssland. Kort därefter kom de första anmälningarna om coronasmitta i europeiska minkfarmer.

Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro över smittorisken av covid-19 mellan djur och människor. I Nederländerna rapporterades för första gången redan under våren om fall där covid hade smittat till minkar.

Minkarna återsmittade i sin tur flera människor med en ny, muterad variant. Regeringen beslöt då att förbjuda minkfarmningen. Något senare drabbades danska minkfarmer av en muterad variant, då åtminstone 200 personer smittades.

Situationen kulminerade för några veckor sedan i Danmark, där 17 miljoner minkar måste avlivas. Beslutet förorsakade en politisk skandal som skakade regeringen och kostade jordbruks- och matministern hans post.

Stark efterfrågan på minkpäls i Kina

De ryska myndigheterna utgår från ett växande kommersiellt intresse för vaccinet hos pälsdjursfarmer och särskilt inom den omfattande pälsdjursuppfödningen i Ryssland. Covid-19 har ännu inte påträffats i ryska pälsdjursfarmer, enligt officiella uppgifter.

Enligt den ryska TV-sändaren Zvedzda kommer pälsdjursföretaget Russian Sable att vaccinera alla sina minkar då vaccinet kommer ut på marknaden. Priset på päls har stigit med 30 procent i Asien, uppger International Fur Federation.

Det råder för närvarande stor brist på minkpäls i Asien. Enligt Reuters överväger kinesiska uppköpare att gå över till auktioner i Finland om Danmark inte längre kan leverera tillräckligt med mink.

Den danska regeringens beslut att lägga ner landets pälsdjursproduktion har föranlett Kopenhagen Fur att successivt köra ner verksamheten. Målet en kontrollerad avveckling under en period av två till tre år.