Kocken Michael Björklund efterlyser kött av mjölkkor som får växa till sig efter att de inte längre är i produktion. Caj Norrgård, vd för Oravais rökeri, välkomnar idén.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

En ny webbhandbok ger råd om hur man utvecklar ansvarsfulla, högkvalitativa och kravenliga mattjänster.
Landskapsregeringen har nu godkänt en utrotningsplan för att Åland ska återfå sin status som den enda regionen inom Europeiska unionen som är fritt från bikvalstret Varroa destructor.

I de åländska äppelodlingarna har det jobbat många tiotal ukrainare genom åren. Flera företag har nu lovat anställda som redan finns på Åland att de också får ta hit familjemedlemmar, släktingar och bekanta.
Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3.2022.

Den globala franska energijätten Neoen Renewables finländska dotterbolag har nu till Landskapets Fastighetsverk på Åland lämnat in en formell intresseanmälan om att arrendera närmare 50 hektar mark för att bygga en storskalig solcellspark på Åland.
Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi, meddelar Livsmedelsverket.
Närpes Grönsaker har lanserat en virtuell webbsida som tar med besökaren på grönsakernas resa från produktutveckling och odling till konsumenten.
Ekologiska odlarna på Åland och föreningen Ålandsfåret fick några tusenlappar var när landskapsregeringen fördelade totalt 600.000 euro för miljöverksamhet.
Den nya ekoförordningen gör det möjligt att ansöka om ekokontroll för kardad och okammad fårull.

Att veterinäryrket är väldigt omväxlande både arbets- och miljömässigt till sin karaktär stimulerar och inspirerar Julia Rausk. I januari tillträdde Rausk som ny kommunalveterinär i Kristinestad. Mottagningen finns intill riksåttan i Tjöck.

Produktionen vid det anrika foderköket Molpe Frys upphör den 28 januari. På grund av en aktuell produktionsnivå som inte är ekonomiskt lönsam lägger det 58-åriga landsbygdsföretaget nu ner sin verksamhet.