Euland Jan23 Nvk
EU vill revitalisera landsbygden, och minska skillnaderna mellan unionens landsbygdsområden.
Landsbygdsnäringar

EU:s plan för en välmående
landsbygd tog ett steg framåt

I ett betänkande som godkändes av EU-parlamentet i december efterlyses en vision för unionens landsbygdsområden som en del av den gröna och digitala omställningen. Kommissionen uppmanas ta landsbygden i beaktande i sitt arbete samt utveckla en landsbygdssäkringsmekanism.

EU-parlamentarikerna tog den 13.12 ställning till ett betänkande titulerat ”En långsiktig vision för EU:s landsbygdsområden – för starkare, sammanlänkande, resilienta och välmående landsbygdsområden 2040”. Betänkandet togs till behandling som en respons på ett meddelande av kommissionen med samma rubrik och godkändes med rösterna 465-29.

EU:s landsbygdsområden omfattar över 80 procent av unionens territorium och där bor 137 miljoner människor, eller nästa 30 procent av dess befolkning. I ljuset av denna statistik påpekade parlamentarikerna att det blir allt viktigare att landsbygdens och dess behov tas i beaktande inom EU-politiken. 

Landsbygden behöver omgående hjälp

– Landsbygden kan inte vänta längre!

Det sade Isabel Carvalhais som var föredragande för betänkandet och som arbetar som ledamot i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Carvalhais underströk det akuta behovet av ekonomisk, politisk och social investering på landsbygden samt en försäkrad livsmedelsförsörjning om den gröna landsbygdspakten skall kunna bli en framgång.

Hon konstaterade också att kommissionens meddelande är välkommet och innehållsrikt, men att det saknar konkreta mål och kommer för sent för att kunna implementeras i den nuvarande planeringen.

– Vi behöver investeringar för socialt inbegripande och sysselsättningsskapande på landsbygden. Man måste förbättra ekonomins konkurrenskraft och verka för en digital och ekologisk omställning. 

Kommissionen och parlamentet vill även införa en mekanism för så kallad ”landsbygdssäkring” som skall garantera att landsbygden tas i beaktande inom EU-lagstiftningen och politiken. I betänkandet heter det att mekanismen ”borde ha införts för länge sedan” och därför bör ”genomföras effektivt och omgående” även på nationell nivå och med kommissionens stöd.

Kommissionens vision

Hur ser då kommissionens vision för en revitaliserad landsbygd ut? I meddelandet påtalas hur globaliseringen och urbaniseringen gjort att landsbygdens befolkning minskar och föråldras. Samt hur arbetstillfällena blir färre medan tjänster och infrastruktur lider. Dessa problem vill EU nu ta itu med genom sina gröna och digitala omställningsprojekt.

Kommissionen framhäver att landsbygden ”genom att producera hållbara livsmedel, bevara den biologiska mångfalden och bekämpa klimatförändringarna” spelar en viktig roll för att EU skall kunna förverkliga den gröna given. För att uppnå ”EU:s digitala decennium” måste även tekniken på landsbygden uppdateras.

En annan viktig aspekt av projektet handlar om att minska olikheterna mellan unionens landsbygdsområden. I kommissionens meddelande hänvisar man till artikel 174 i fördraget om europeiska unionens funktionssätt (EUF) där det föreskrivs att ”...regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, såsom de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öregioner, gränsregioner och bergsregioner” skall tillges speciell hänsyn.

Eftersom dessa fördragsprinciper ligger som grund för den regionala utjämningspolitiken och dessutom beskriver vårt land ganska väl, finns det skäl att tro att landsbygdssäkringen i mycket skulle tangera just Finland.

Kommissionen understryker även sitt ”starka engagemang” för demokrati och jämlikhet som skall ”föra EU närmare medborgarna”. Revitaliseringen av landsbygden skall därmed även bidra till att förverkliga den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Detta skall skapa ”ett starkt socialt EU som är rättvist, inkluderande och fullt av möjligheter”. 

Kommissionens föreslagna handlingsplan för landsbygden skall finansieras främst inom ramarna för den gemensamma jordbrukspolitiken samt genom olika återhämtningsinstrument. För att få in landsbygdsperspektivet i politiken kommer även ett observationsorgan för landsbygden att inrättas inom EU-kommissionen för insamling av data.

I Finland betonades en digital och koldioxidsmart landsbygd samt en rättvis övergång redan i den nationella landsbygdspolitiska resolutionen 2021. I september 2022 meddelade statsrådet att landsbygdssäkring hädanefter skall ingå i konsekvensbedömningen av lagförslag.

Vad detta innebär i praktiken och med ett mera aktivt EU är ännu oklart. Men det står klart att man på EU-nivå nu är allt mera medveten om landsbygdens utmaningar, och ser dessa som möjligheter inom den gröna omställningen.