20221118 125749
Anne-Katrin Würthele arbetar som naturguide och receptionist på Granö Beckasin. Würthele är av tysk börd och skogsekolog till professionen. Sedan 2004 har hon studerat och arbetat i Sverige.
Landsbygdsnäringar

”Naturen, lugnet och
tystnaden är våra produkter”

Med trädkojor, ett ekologiskt hotell och olika vandringsleder och upplevelsepaket som dragplåster har Granö Beckasin etablerat sig som ett populärt turistmål och en viktig arbetsgivare i den lilla byn Granö, Vindeln.

Det är elva minusgrader och tryckande och bitande vinterköld i luften när en del av Bondebåtens deltagare besöker turistcentret Granö Beckasin i Vindeln.

Det speciella besökscentret ligger på drygt en timmes avstånd från Umeå och vi befinner oss endast ett par mil från gränsen till södra Lappland. Här har ett imponerande stycke landsbygdsturism byggts upp sedan 2008 med idyllisk och bildskön inramning av Ume älv och mäktiga skogar.

Här erbjuds vistelser och logi i såväl trädtoppar som ekologisk hotellmiljö. Besökarna kan utforska och njuta av naturen och koppla av via olika vandringsleder eller varför inte via flottfärder och paddlingar, älgsafari eller skotersafari.

Skapar många arbetsplatser i liten västerbottnisk by

Vi gör en rundtur i hotell- och stugområdet med Anne-Katrin Würthele som är bland annat är naturguide och receptionist på Granö Beckasin.

– Naturen, tystnaden och lugnet är våra främsta trumfkort, konstaterar hon rätt och slätt under den kylslagna vandringen.

– En viktig målsättning med Granö Beckasin är att kunna skapa sysselsättning och arbetsplatser här på landsbygden. Verksamheten har ökat efter hand. 2018 fanns det inte mindre än 51 anställda här på centret. I Granö by där den lokala butiken och skolan är centrala samlingsplatser bor det ungefär 350 invånare.

Würthele tillägger att det i turistcentrets kölvatten har bildats andra företag i närområdet. Bland annat ett par bagerier och ett hundspannsföretag har tillkommit.

– Centrets personal kommer från närliggande orter som Vindeln och Lycksele. Det finns också anställda som pendlar hit från Umeå, säger Würthele.

Aktiviteterna vid Granö Beckasin är som livligast på våren och sommaren. Centret brukar bland annat attrahera besökare från Mellaneuropa. Sedan pandemin bröt ut har även inhemska turister upptäckt stället i högre grad.

I mitten av november råder det lågsäsong i väntan på att vintersäsongen ska etablera sig på allvar.

– Samtidigt har antalet hållna företagskonferenser på centret ökat efter hand. Just nu är det vanligt med flera konferenser på en och samma dag. Vi anlitas även av större företag såsom Volvo, säger Würthele.

20221118 131232 1
Ett ekologiskt hotell av trä hör till attraktionerna vid Granö Beckasin.

Ekologiskt hotell byggdes på centret 2014

Ekologiskt tänkande och en modern hållbarhetsfilosofi är ledstjärnor i Granö Beckasins rörelse som också innefattar en restaurang. Kapaciteten är 53 platser idag.

2014 byggde företaget ett ekologiskt hotell som är byggt i trä. Vi tittar in i komplexet som är funktionellt och modernt till sin utformning. Hotellets energikälla är bergvärme och det har gjorts borrningar 70 meter ner i marken i samband med installationsarbetena.

– Några centrala principer är att använda enbart naturligt material i byggandet. Man har också gått in för att anlita lokala entreprenörer under uppbyggnadsskedet, säger Würthele.

Würthele berättar i samma veva att Granö Beckasin medverkar i Nordic Nature Health Hub, som är ett nordiskt hälsorelaterat EU-finansierat projekt och en mötesplats för nordiska naturföretag, forskare och myndigheter.

– Projektet går ut på att undersöka naturens och djurens påverkan på människors hälsa. Det utförs bland annat olika slags stressmätningar, säger hon.

Läs också:
Forskare manar till kritiskt tänkande i klimatfixerat tidevarv
Späckat program och avslappnad stämning på Bondebåten 2022