Jordbruk Marknad

Förlust för Atria
under första kvartalet

Atrias rörelseresultat under årets första kvartal stannade på 2,8 miljoner minus. Nu försöker man förbättra resultatet genom effektiverings- och utvecklingsåtgärder.

Atrias delårsrapport för perioden 1.1-31.3.2019 visar ett sämre resultat än i fjol. Koncernens omsättning var 336,4 miljoner euro mot 345,4 miljoner euro i fjol och sjönk alltså med 9 miljoner euro. Det var speciellt stigande råvarukostnader samt det faktum att påsken i år inföll sent – det vill säga under det andra kvartalet – som påverkade rörelseresultatet.

Atrias styrelse föreslår för bolagsstämman en dividend på 0,40 euro per aktie. Ifjol utbetalades en dividend på 0,50 euro per aktie.

– Årets första kvartal brukar i allmänhet vara årets lägsta då man ser till resultatet, sade VD Juha Grön. Därtill inföll påsken i år i april. Den lama försäljningen försvagade resultatet, som blev en förlust på 2,8 miljoner euro.

Enligt Gröhn har prishöjningarna som trädde i kraft under slutet av kvartalet förbättrat den produktspecifika marginalnivån, vilket gör att lönsamheten ökar då handeln blir livligare. Atrias marknadsställning är fortfarande stabil, trots att kommersen inte gått lika bra som ifjol.

Då det gäller kostnadsnivån för verksamheten har det inte funnits avvikelser, förutom effektiveringskostnaderna i Sverige på 1,5 miljoner euro. Efterfrågan på fjäderfäkött ökar i Sverige och Atria tar del av den tillväxten.

Utredningsarbetet och åtgärderna för den fortsatta affärsverksamheten i Ryssland framskrider enligt planerna. Den nuvarande verksamheten utvecklas målmedvetet och som ett annat alternativ utreds en försäljning eller delvis försäljning av affärsverksamheten.

Juha Gröhn konstaterade också att marknadsläget för griskött ser bra ut och efterfrågan finns speciellt på de kinesiska marknaderna.