Ryssland kan skärpa importstoppet mot väst

Det ryska embargot mot livsmedel från EU, USA och ett antal västländer borde effektiveras. Det föreslår den federala tullmyndigheten FTS i en skrivelse till jordbruksministeriet.

Arlas omsättning ökar igen och resultatet betalas ut till ägarna

Omsättningen för Arla Foods ökade till 10,4 miljarder euro för 2018. Ökningen är ändå marginell från föregående års 10,3 miljarder. Början av året var tuff och tillväxten har man i huvudsak gjort efter årets första kvartal.

SLC - Sakyla
Producentorganisationerna och Sucros har kommit överens

SLC och MTK har nått ett förhandlingsresultat med Sucros. MTK:s Pekka Myllymäki anser att det är fråga om en märkbar förbättring i kontraktsvillkoren för sockerbetsodling. Sucros målsättning har varit att höja Säkyläbrukets årliga råsockerproduktion till 100 miljoner kilo och avtalet omfattar ett tilläggspris på 2,50 euro per ton om så sker. Det här skulle ändå kräva en avsevärd ökning av odlingsarealen i Finland.

Lovisa stad säljer åkermark

Lovisa stad i Nyland säljer sammanlagt 82 hektar åker som staden äger. All åkermark ligger inom stadens egna gränser och fördelar sig på tolv helheter. Områdena varierar i storlek från 1,5 till 20 hektar.

EU-mjölkpriset är stabilt och pulverlagren är slut

I EU har priset på mjölk och mjölkprodukter inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna. Interventionslagren för skummjölkspulver är nu praktiskt taget tömda.

SLC - Locusts Fao 00053E6E81
Gräshoppor hotar den arabiska halvön

Enorma gräshoppssvärmar har angripit den arabiska halvön, där insekterna skövlar hela åkrar på en kort stund. FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO befarar att hungersnöd kommer att hota hela regionen om angreppen fortsätter.

SLC - A12Dc15F703E942786Ee6442Bc689C0Eef38E13E
Macron värnar om EU:s jordbruksbudget

Europa behöver en ambitiös jordbrukspolitik och en solid budget. Det underströk Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök på den stora jordbruksutställningen i Paris nyligen.

DAVA Foods köpte Närpes Äggpackeri Ab

DAVA Foods har köpt majoriteten av aktierna i Närpes Äggpackeri Ab. Packeriets vd Johnny Grandell är nöjd med affären.

SLC - Kottpris
SLC:s styrelse kritiserar prissänkningar på kött

SLC:s styrelse ställer sig kritisk till köttförädlingsföretaget HKScans beslut att sänka producentpriset för nöt och broiler.

EU höjer taket för nationella krisstöd

EU-kommissionen har höjt taket för de nationella småstöden till producenter. Det innebär att medlemsländerna kan stöda enskilda gårdar med upp till 25.000 euro under en treårsperiod utan särskilt tillstånd från Bryssel.

SLC - Bered1
Beredskap på agendan på seminarium i Nykarleby

Vad gör primärnäringarna om en kris inträffar? En panel bestående av förvaltningsdirektör Tomas Knuts (till vänster), brandförman Caj Hannus, ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog och informationschef Steven Frostdahl diskuterade flera frågor tillsammans med deltagarna vid ett beredskapsseminarium i Nykarleby.

Tävling kan visa på Östersjövänliga produktionsmetoder

WWF letar igen efter Finlands Östersjövänligaste jordbruk som en del av en internationell tävling bland lantbrukare. Syftet med tävlingen är att göra odlingsmetoder som minskar Östersjöns belastning av näringsämnen vanligare och ge en utmärkelse till banbrytare inom jordbruket.