Leppa Lins Parlament Agrarausschuss
Det är ingen idé att riva upp tidigare CAP-positioner, sade jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins (t.v.) i EU-parlamentet förra veckan. Finlands jordbruksminister Juhani Leppä informerade om Finlands planer för hösten. FOTO: EU-parlamentet
Jordbruk EU

EU-utskott håller fast
vid sina CAP-positioner

EU-parlamentets jordbruksutskott kommer inte att ändra sina positioner inför CAP-reformen. Utskottets föreliggande förslag från april skickas till plenum utan väsentliga ändringar. Det kom utskottet överens om förra veckan.

Utskottet klubbade av sitt förslag i april, men frågan hann aldrig behandlas i parlamentet före Europavalet i maj. Nu har det nya jordbruksutskottet gått igenom förslaget utan att finna anledning till nämnvärda korrigeringar.

Vi fortsätter att jobba där vi slutade i april, förklarade utskottets ordförande, tysken Norbert Lins (EPP). Enligt Lins gäller det framför allt att trygga de ekonomiska ramarna. EU:s producenter och konsumenter har rätt till snabba besked om framtidens CAP.

Stödtak på 100.000 euro

Parlamentets ordförandekonferens ska formellt ännu ta ställning till utskottets beslut att fortsätta där det slutade i april. Då röstade utskottet bland annat för ett stödtak på 100.000 euro per gård med möjlighet till avdrag för hälften av lönekostnaderna.

Klimat- och miljöstöden i den första pelaren är likaså undantagna från den övre gränsen. Enligt utskottets åsikt borde 60 procent av direktstödet användas som baspremie för inkomststöd medan 40 procent ska reserveras för miljö- och klimatåtgärder.

Fem procent av det nationella CAP-stödet borde enligt utskottets åsikt riktas till små och medelstora gårdar. Minst två procent ska betalas till unga jordbrukare under de sju första åren. Stöden till ungdomar kan kompletteras med finansiering via den andra pelaren.

Tio procent av stöden får också i fortsättningen kopplas till produktionen av bestämda grödor. Dessutom får ytterligare två procent kopplas till proteinväxter. Därmed följer utskottet rätt långt EU-kommissionens idéer.

Den nya marknadsordningen borde enligt utskottet innehålla skyddsnät mot extrema prisfall. Vid sidan av spannmål, socker, smör, skummjölkspulver och nötkött skulle också gris- och fågelkött tas med i den interventionsberättigade produktionen.

Finland skyndar på budgetramen

I egenskap av agrarrådets ordförande informerade Finlands jordbruksminister Juhani Leppä EU-utskottet om Finlands mål för jordbrukspolitiken. Han hoppades att kommissionen så fort som möjligt ger sitt förslag till övergångsperiod för CAP.

Det är viktigt att få en klar bild av de regler som ska tillämpas från år 2021 framåt. Leppä önskar också ett snabbt beslut om EU:s budgetram. Finlands mål är att driva förhandlingarna möjligast långt framåt, lovade Leppä.

Han underströk vikten av klimatfrågor och berättade att Finland ordnar ett informellt jordbruksministermöte i Helsingfors i september med koldioxidbindning i jordbruket som tema.

Bindning av koldioxid i jordbruksmark är ett av de viktigaste sätten att minska jordbrukets koldioxidutsläpp. I jordbruksmark finns det enligt Leppä stora kollager som kan ökas ytterligare.

Genom ökad koldioxidbindning kan producenterna delta i arbetet mot klimatförändringen. Reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik kräver mer diskussion om den gröna arkitekturen och den nya genomförandemodellen, påpekade Leppä.