Dronare1
Geodatacentralen vid Lantmäteriverket utförde referensmätningar med sin drönare inför tävlingen i vallmätning.
Jordbruk Maskin & teknik

Drönare tävlade i att mäta vall

Förra veckan ordnades den internationella tävlingen Drone Tournament 2019 i Finland. Tävlingsdeltagarna skulle bland annat uppskatta mängden vall på ett skifte i ett uppdrag som utarbetats av Lantmäteriverket LMV och Naturresursinstitutet Luke.

Uppdraget Count the Grass – beräkna vallen – gick ut på att med en drönare uppskatta den totala biomassan i kilo på ett specifikt vallskifte och rita upp en karta över variationerna i skiftet. Som domare fungerade forskare från LMV och Luke.

– Vi såg förutom på det slutliga resultatet också på hur lång tid det tog för lagen att förbereda sig och beräkna vallmängden, berättade forskare Roope Näsi från LMV.

Tanken är att en jordbrukare ska kunna använda sig av mätningstjänsten, och då måste man kunna uppskatta hur länge mätningen tar.

Vid tröskning av vall är det viktigt att kunna fatta snabba beslut eftersom vallen växer snabbt och smältbarheten kan försämras på bara någon dag.

– Metoden måste vara tillräckligt exakt och kostnadseffektiv för att det ska löna sig att ta den i bruk, konstaterade Näsi.

Dronare2
Tinja Pitkämäki från Åbo Universitet gjorde de sista inställningarna på drönaren. Hennes lag Avoin Field vann tävlingen i vallmätning.

Vinnarna från Finland

Fyra lag hade anmält sig till tävlingen, men endast två deltog i finalen: ett från Finland och ett från Turkiet. För att avgöra vilket lag som vunnit tröskades och vägdes vallen efter tävlingen. Dessutom jämfördes resultaten med LMV:s egna mätningar med drönare.

Det visade sig att lagen uppskattat helhetsvikten något under den verkliga vikten, vilket kunde förklaras med att vallen var helt färsk vid vägning och hade beskurits någon centimeter djupare än man räknat med.

– Vinnarlaget var finska Avoin Field, sade Näsi. De kom mycket nära våra egna mätningar. Vi beaktade helhetsprestationen och vilket lag som lyckades producera användbar information åt jordbrukaren snabbt och effektivt. Vinnarlaget hade det bästa helhetsgreppet.

Lagen gjorde sina beräkningar utgående från information om mängden vall på vissa områden av skiftet.

– I framtida undersökningar strävar vi efter att den informationen inte längre ska behövas, utan att biomassan ska kunna beräknas baserat på drönarfotografier och information om vallblandning och hur länge den vuxit.

Näsi hade också själv varit med och utfört ett flertal mätningar med drönare i Geodatacentralens projekt.

– I våra mätningar av försöksrutor har vi kommit upp i långt över 90 procents noggrannhet i uppskattning av vallens biomassa, berättade Näsi. Vi har också upptäckt att den första skörden är enklare att uppskatta än de följande.

Inom Drone Tournament 2019 var syftet att hitta nya möjligheter att använda drönare inom jordbruk, skogsbruk och i stadsmiljöer.

Övriga tävlingsuppgifter gick ut på att mäta granarnas blomning, inspektera vindturbiner, undersöka olycksplatser på vägar och hav samt utreda behov för underhåll på byggnader. Tävlingen ordnades av finska Ultrahack.