Jordbruk EU

Polen och Baltikum kräver
utjämnade direktstöd i EU

Jordbruksministrarna i Polen, Estland, Lettland och Litauen efterlyser utjämnade direktstöd i EU för att åstadkomma en rättvisare konkurrens inom unionen. Länderna kräver också en stark jordbruksbudget för perioden 2021 till 2027.

Enligt ministrarna är det inte acceptabelt att direktstödens storlek fortfarande uppvisar stora variationer på EU:s inre marknad, fastän enhetliga krav och ålägganden gäller för alla producenter på den inre marknaden.

Ministrarna anser att skillnaderna måste jämnas ut under nästa budgetperiod fram till 2027. Regeringarna befarar stigande kostnader i samband med klimatförändringen samt miljö- och djurskyddet med inkomstförluster på gårdarna som följd.

Stödet till landsbygden måste för övrigt basera sig på en stark andra pelare, heter det i ministrarnas resolution från mötet i polska Serock. I annat fall hotar en försvagning av jordbrukssektorns konkurrenskraft.

I sin resolution uttrycker ministrarna dessutom sin oro över brexit och uppmanar EU att vidta åtgärder för att förebygga risker på jordbruksmarknaderna. I annat fall kan en hård brexit bli en kännbar störfaktor på marknaden.