Inga hälsorisker i importerad spannmål 2016-2018

Under åren 2016-2018 undersökte Tullaboratoriet förekomsten av växtskyddsmedelsrester, tungmetaller och mögelgifter i importerad spannmål. Inte ett enda parti fick importförbud.

Lagen om statsborgen för likviditetslån till gårdsbruk träder i kraft

Lagen om statsborgen för likviditetslån till gårdsbruksenheter stadfästes vid presidentföredragningen på fredagen. Lagen träder i kraft den 26 februari 2019.

Arvo Kokkonen fortsätter som generaldirektör för Lantmäteriverket

Regeringen har utnämnt diplomingenjör Arvo Kokkonen till tjänsten som generaldirektör för Lantmäteriverket för tiden 1.9.2019-31.3.2024.

Nedläggningen av avträdelsestödet satte fart på generationsväxlingarna

I fjol finansierade NTM-centralerna ett rekordartat antal investeringar i lantgårdar och startstöd för unga jordbrukare. Generationsväxlingarna och investeringarna är koncentrerade till de österbottniska landskapen och i Egentliga Finland, uppger Livsmedelsverket.

Polisen kan i fortsättningen ingripa i flygning av drönare

Polisen får större befogenheter att ingripa i modellflygplans och obemannade luftfartygs, s.k. drönares, färd.

Före maskinernas tid – ny utställning på Finlands lantbruksmuseum

Ny utställning i Finlands lantbruksmuseum Sarka tar besökaren på en tidsresa till bondesamhället i det gamla Finland.

Förberedelse tema på Kristna bönders temadagar

Världen runt om oss förändras i snabb takt. På bondedagarna den 15-17 mars behandlas olika synvinklar av förberedelse.

Skattefrihet på försäkringspremier ska nu gälla både skördeskador och djursjukdomar

​Försäkringar mot skördeskador och växtskadegörare befrias från skatt på försäkringspremier till utgången av 2027. Befriandet träder i kraft så fort som möjligt. I anslutning till det här befrias också försäkringar mot djursjukdomar från premieskatt. Den ändringen kan emellertid träda i kraft först efter att EU-kommissionen har godkänt ändringen. Det här beslöt riksdagens finansutskott under fredagen i sitt betänkande om regeringens proposition. Betänkandet är enhälligt, och det kommer utan tvekan att godkännas av riksdagen.

SLC - Dsc 1051
”Flera ben att stå på en nödvändighet på landsbygden”

Företagaren och mångsysslaren Jan-Anders Vesterlund blev officiellt ny spannmålsodlare i hembyn Karvat, Oravais, ifjol. Han skulle gärna utöka sin odlingsareal i framtiden om det finns praktiska möjligheter.

SLC - Tiertransporter
EU-parlamentet kräver krafttag mot djurtransporter

EU-reglerna för långa djurtransporter måste ovillkorligen följas. Det inskärper EU-parlamentet, som fordrar noggrannare kontroller, hårdare straff för brott mot reglerna och sanktioner mot medlemsländer som ser genom fingrarna.

SLC - Martin Richenhagen
Håll vargen borta med hjälp av åsnor!

​I Tyskland ökar vargplågan och attackerna mot får är nästan dagliga. Hur ska man bäst skydda sin boskap, undrar farmarna. AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt råd – skaffa en åsna!

Ledare: Ännu mycket oklart om CAP

Mycket kring hela CAP är ännu öppet och oklart men beredningen framskrider hela tiden, och minister Leppä framhåller bestämt att Finland har en klar linje för utformningen av reformen på EU-nivå. Det har åtminstone kommit fram under ministerns CAP27-turné. Det som Finland har klart för sig är närmast vilka ramar vi vill ha av EU. Det är långt ifrån allt som har sagts, det gäller inte minst hur vi nationellt ska tillämpa CAP27.