Nylands Svenska Lantbrukssällskaps årsmöte hölls i samband med den nyländska bondedagen på Saga Fur Center i Vanda. Ordförande Erik Oljemark berättade att lantbrukssällskapets storsatsning, de nya utrymmena för försöksverksamheten på Västankvarn i Ingå, står klara att användas inom kort.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Marcus Rosenlund är vetenskapsredaktör vid Svenska Yle och håller i trådarna för det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp på radio Vega. På den nyländska bondedagen talade han mest om vetenskap, men också om sanning.
Afrikansk svinpest har konstaterats hos polska vildsvin på ett avstånd av bara 70 km från den tyska gränsen. Fyndet har förorsakat högsta alarmberedskap i Tyskland, eftersom tidigare fall av ASF har påträffats på betryggande avstånd från gränsen mot Tyskland.
Föreningen Maito ja Terveys upphör med sin verksamhet den sista maj.
Fazer investerar över 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet och fördubblar kvarnkapaciteten i både Lahtis i Finland och i Lidköping i Sverige.
I egenskap av EU-ordförandeland vill Finland ytterligare förbättra jordbrukspolitikens miljö- och klimatmål. Jordbruksminister Jari Leppä marknadsförde initiativet på det senaste ministermötet i Bryssel. Ministrarna stöder idén, men kommissionen är skeptisk.
EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen har efter långa manglingar nått enighet om nästa års EU-budget.
EU anser att Colombia har infört olagliga antidumpningstullar mot djupfrysta pommes frites från Belgien, Tyskland och Nederländerna. Nu drar kommissionen Colombia inför WTO för att skipa rättvisa.
De gröna näringarna, åkrarna och skogen, är de medel vi har för att binda och ta bort växthusgaser ur atmosfären. I synnerhet våra skogar är betydande kolsänkor konstaterar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.
Klimatet var på agendan när SLC ordnade ungdomsträff i Karleby förra helgen. Ett viktigt tema som väckte diskussion. Jordbruket ska vara med i utvecklingen men lönsamheten måste också beaktas, säger deltagarna Mats Edström och Sofie Nylund.
Shah Hasan har i sin doktorsavhandling undersökt faktorer som påverkar kvaliteten på och produktionen av suggans råmjölk.
Enligt en färsk undersökning har köttet en rätt stabil plats på finländarnas matbord. Över 80 procent av finländarna äter kött åtminstone en gång i veckan. Tre av fyra finländare är helt eller nästan helt av samma åsikt att den finländska köttproduktionen borde åtminstone motsvara finländarnas konsumtion av kött.