Jordbruk EU

Copa-Cogeca berömmer
listan på kommissionärer

Generalsekreterare Pekka Pesonen vid Copa-Cogeca noterar som en första reaktion att förteckningen över kommissionärerna övertygar. Enligt Personen är det bra att Phil Hogan fortsätter som handelskommissionär med goda möjligheter att försvara jordbruket.

Enligt Pesonen kan man glädja sig över valet av Januz Wojciechowski, Stella Kyriakides, Johannes Hahn och den erfarna Frans Timmermans, som har utsetts att sköta nyckelområden som jordbruk, hälsa, budget och klimat.

Den blivande jordbrukskommissionären Januz Wojciechowski har enligt Pesonen alla erfarenheter som behövs för ett EU-uppdrag. Han är förtrogen med jordbruk och känner till hur EU:s institutioner jobbar.

Wojciechowski kan axla ansvaret för den europeiska jordbrukspolitiken, som i dag präglas av generationsväxling, låga inkomster, marknadsvolatilitet, handel och klimatförändring. Fördelningen av portföljerna får också godkänt av Pesonen.

Ansvarsfördelningen mellan generaldirektoraten Agri (jordbruk), Sante (hälsa och matsäkerhet) och Trade (handel) fungerar bra. Nu blir det nödvändigt att trimma samarbetet på klimatfrågor, noterar Pesonen.