SLC - 51028471 2291706254443589 7785745095885586432 O
Mjölkbilar på Sardinien har fått väpnad eskort

Protesterna på Sardinien har trappats upp. En mjölkbil blev överfallen och utbränd av maskerade och beväpnade män, och chauffören bands fast vid ett träd.

Arlas mjölkbönder får extrautdelning

Arlas mjölkbönder kan räkna med en extra stor utdelning inom kort. Koncernens representantskap beslöt förra veckan att betala ut 2,3 cent per kilo mjölk till ägarna.

SLC - Ti2 Ut20
Ett företag tar hand om hela tungtransportservicen i Skärgårdshavet 2019

NTM-centralen i Egentliga Finland har ingått avtal med Saariston Merikuljetus Oy Meripojat om tungtransportservicen i Skärgårdshavets trafikområde under säsongen 2019. Säsongen inleds i månadsskiftet april-maj och avslutas i november-december.

SLC - Lpx 126313
Nya rön om bin, humlor och neonikotinoider

Honungsbisamhällen verkar vara mer robusta och kunna hantera eventuell påverkan av neonikotinoider på individer bättre än humlesamhällen eller solitärbin, visar svensk forskning.

SLC - Riksdagshuset
Det här kräver SLC av kommande riksdagen

SLC kommer ut med ett valprogram nu inför riksdagsvalet i april. I programmet kräver SLC bland annat att stöden till jordbruket ska tryggas under den kommande riksdagsperioden och att lagstiftningen om livsmedelsmarknaden förtydligas ytterligare. Dessutom vill SLC att skogsbeskattningen ses över för att stöda ett aktivt och lönsamt skogsbruk.

SLC - Kottdisk1
Produktionen av svinkött minskade med 7 procent

År 2018 producerades en procent mindre kött än 2017. Produktionen av nötkött och fjäderfäkött ökade och produktionen av svinkött minskade. Mjölkproduktionen var något mindre än året innan, medan äggproduktionen ökade. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets statistik.

Högre stöd på Åland för bevattning och täckdiken

Ålands landskapsregering har höjt stödnivån för bevattning och täckdikning från 30 till 35 procent. Samtidigt höjs också ersättningen för eget arbete och användningen av egna maskiner.

SLC - Tirol Werbung 1127270
Hård dom efter koattack oroar Österrikes bergsbönder

Sommaren 2014 dödades en tysk turist av en flock uppretade kor på en betesmark i de österrikiska alperna. Kornas ägare har nu dömts att betala kännbara skadestånd till turistens familj. Bergsbönderna oroar sig över framtiden och turismen.

Halalkött får inte märkas som eko

Kött från rituell slakt får inte säljas med ekologisk märkning utan förestående bedövning av djuret. Det fastställer EU-domstolen.

SLC - Bur2
Att affärskedjor ratar burägg ställer äggproducenter inför nya utmaningar

Att trenden pekar alltmera mot frigående höns och golvägg inom äggproduktionen medför krav på anpassningar och omställningar för hönsfarmarnas del. Buräggen kommer förmodligen att finnas kvar i viss mån trots allt, poängterar Johnny Grandell på Närpes äggpackeri.

SLC - Kolumn Karhinen Webben
Kommentaren: Gårdar som satsar är en del av lösningen

De gårdar som tar risker, specialiserar sig och vågar ändra inriktning på sin verksamhet är åtminstone en del av lösningen på lantbrukets lönsamhetsproblem och bör framförallt stödas på ett bättre sätt. Det är slutsatsen i utredningsmannen Reijo Karhinens kolumn.

SLC - Lyftkraft1
Lyftkraft ska göra växthusriket mera kundorienterat

Nyligen startade projektet ”Lyftkraft” som kan ses som en förlängning av InnoVäxthus. Syftet med det nya projektet är att göra växthusriket i Sydösterbotten mera kundorienterat. Det kommer att ske på flera olika sätt, säger projektledare Irene Vänninen.