I tävlingen som ordnades under veckoslutet deltog över 62 företag med 122 produkter. Bland tävlarna fanns förutom finska företag också deltagare från Estland och Lettland.
Tävlingen höll hög standard, men till slut korades vinnare i var och en produktkategori. Bland vinnarna stod till exempel Gunnel Englunds cognacskörsbär, Crenocos skogsmaräng och Kala-Tovi med sin kallrökta gös.
Jurymedlemmen Margot Wikström påpekar att utvärderingen och juryarbetet kräver engagemang och noggrannhet.
– När allt kommer omkring är det ju smaken som avgör. Den vinnande produkten ska verkligen tilltala alla sinnen. Alla jurymedlemmar har en viktig uppgift och det är att hjälpa företagarna att utveckla sina produkter och genom tävlingen göra mathantverket mera känt i Finland, konstaterar hon.
Årets tema var vilda örter. En del av tävlingsprodukterna innehöll till exempel nässla och björkblad. Vinnaren i snackskategorin kombinerar traditionell maräng och granskott. Granskott fanns också med i yoghurten som vann i kategorin för syrade mjölkprodukter.
– Tävlingen höll hög standard. Samarbetet mellan olika aktörerna och länen är väldigt viktigt också med tanke på företagen, produkterna och deras utveckling. Idéerna är till för att delas och tillsammans är vi mer, säger tävlingsledaren Leena Pölkki.
FM i Mathantverk 2020 ordnas i Reso, därpå följande tävling kommer att arrangeras på Åland 2021.