Markägarseminarium 25.3 i Liljendal

På seminariet tas upp möjligheter och faktorer att beakta för att via ägoreglering eller i samband med arrende av tilläggsmark förbättra arronderingen, minska kostnaderna och förbättra lönsamheten.

SLC - European 25376390144 1E5A792497 O
EU beviljar miljonkredit till slaktkoncern i Ukraina

En EU-kredit på 100 miljoner euro till Ukrainas största producent av fågelkött MHP Agroholding väcker misstro hos flera EU-politiker. De varnar för att billigt och tullfritt fågelkött från Ukraina kommer att slussas in via omvägar på EU-marknaden.

SLC - Mannheim Cbg
Frankrike accepterar inte stängning av sockerfarbriker

För några veckor sedan aviserade den tyska sockerkoncernen Südzucker om stängning av två sockerbruk i Frankrike. Betodlarna reste till huvudkontoret i Tyskland för att protestera och den franska regeringen vill med alla medel förhindra avvecklingen.

Positiv trend på senaste GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland. GDT-indexet steg med 3,3 procent.

Stödpersonerna lyssnar!

Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.

Sardinien-bönder nådde uppgörelse

Nu har fårbönderna på Sardinien nått en överenskommelse med mejerierna, men trots det fortsätter överfallen på mjölkbilar.

SLC - Af709295 45Ab 4C98 A06F A25712304E1E
Ny bedömning – var nionde art i Finland är hotad

En ny hotbedömning visar att naturen i Finland fortsätter att utarmas. Av de över 22.000 arter som bedömdes är 11,9 procent hotade, uppger Miljöministeriet och Finlands miljöcentral i ett gemensamt pressutskick.

Webbtjänst för hotbedömning av arterna i Finland öppnades

De rödlistade arterna i Finland har sammanställts i boken Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja. Nu kan resultatet av hotbedömningen för första gången även läsas (på finska) direkt efter att den publicerats i webbtjänsten punainenkirja.laji.fi.

Pellon Group säljer Urbans kalvutfodringsutrustningar i Finland och Sverige

Pellon Group Ab och Urban GmbH har avtalat om ensamrätt för Pellon Group att sälja kalvutfodringsutrustningar i både Finland och Sverige.

Jakt på kajor 10.3-31.7 kräver dispens

Enligt statsrådets förordning är kajor fredade 10.3-31.7. Vid behov får kajor dock jagas under förökningstiden, men det kräver Finlands viltcentrals dispens eller en anmälan.

SLC - Tuborgh V27
Arla påskyndar övergången till CO2-neutral mjölkproduktion

Arla Foods ska minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent per kilo mjölk under nästa årtionde. Målet är en CO2-neutral mjölkproduktion med noll klimatavtryck fram till 2050.

SLC - Mg 8904
Viktiga lagar förfaller, regeringen avgick

Statsminister Juha Sipilä (cent) meddelade fredag förmiddag på en presskonferens i Villa Bjälbo att han och hans regering avgår. Orsaken är att reformen av landskapen och av social- och hälsovården, känd som ”SOTE” inte kan behandlas färdigt av den sittande riksdagen. Regeringens avgång innebär också i praktiken att viktiga lagar för landsbygdsnäringarna, lagen om djurens välbefinnande och livsmedelslagen förfaller.​