P041976 485784
EU:s handelskommissionär Phil Hogan belastas av en coronaskandal som i värsta fall kan kosta honom jobbet. Nu väntar allvarliga samtal med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

Irländsk coronamiddag kan bli
ett problem för Phil Hogan

Efter bara fem veckor i tjänst måste Irlands jordbruksminister Dara Calleary lämna sin post. Senste lördag deltog han i en middag för 81 personer utan att följa reglerna om avstånd. EU:s handelskommissionär Phil Hogan satt vid samma middagsbord.

Den beryktade middagen har förorsakat stor uppståndelse i Irland. Enligt uppgifter i irländsk press deltog en lång rad kända personer i bjudningen, men det var litet si och så med försiktighetsåtgärderna.

Enligt uppgift satt gästerna trångt, alltför trångt för att upprätthålla avståndsreglerna. Mest illa ute är för tillfället jordbruksminister Dara Calleary, som redan har erbjudit sig att avgå efter bara 37 dagar på sin post.

Calleary ska sitta kvar som jordbruksminister tills en ersättare hinner utnämnas. Men också EU:s handelskommissionär Phil Hogan var närvarande vid middagen, som föranstaltades med anledning av Oireachtas Golf Societys 50-årsjubileum.

Golfsällskapets eventuella brott mot coronareglerna utreds redan av polisen. Middagsbjudningen kan också äventyra Hogans ställning som EU:s handelskommissionär. Hogan har handlat mot bättre vetande och borde ha tackat nej, säger kritikerna.

Tog medvetna risker

Hogan försäkrar själv att han på förhand hade förvissat sig om att säkerhets- och avståndsreglerna skulle iakttas på ort och ställe. Senare bad han om ursäkt med förhoppningen att undgå pinsamma anklagelser.

Vad Hogan inte visste, eller inte brydde sig om, var att den irländska regeringen med kort varsel hade skärpt kontaktreglerna. Åtminstone fram till den femtonde september får högst sex personer från tre olika hushåll vistas samtidigt i samma rum.

Trots detta hade den parlamentariska golfklubben bjudit till middag med anledning av sitt 50-årsjubileum som firades i ett hotell i Clifden på Irlands västkust. Enligt tidningsuppgifter var stämningen god. Hogan vann till och med en liten grill i ett lotteri.

På väg till Clifden hade Hogan till råga på allt tagit en krokväg förbi sitt hus i grevskapet Kildare för att hämta ett par dokument. Dessvärre råkar Kildare vara en riskzon för corona. Lokalbefolkningen får endast lämna hemmet för att åka till jobbet.

Problem för EU-kommissionen

Därför har Hogan nu också blivit ett problem för EU-kommissionen. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uppmanat Hogan att lämna en detaljerad rapport om sitt uppehälle i Irland samt resorna mellan Bryssel och Irland.

Von der Leyen måste nu noga avväga eventuella åtgärder mot Hogan. Ifall Hogan inte själv ber om avsked, har von der Leyen mandat att avskeda honom. Men frågan är om inte Hogan är för tung för att sparkas från sin post.

Phil Hogan är kommissionens kanske tyngsta personlighet. Han besitter ett gediget kunnande inom både jordbrukspolitik och internationell handel och känner personligen de viktigaste nyckelpersonerna i EU, USA, Kina, Japan och en lång rad andra länder.

Hogan har rykte om sig att vara en briljant förhandlare och är en stor vän av frihandel. Genom att avskeda Hogan, skulle von der Leyen förorsaka betydligt mer skada än nytta för EU:s handelsrelationer.

Enligt tidningsuppgifter ska det ha varit det Ursula von der Leyen som övertalade Phil Hogan att inte söka det lediga jobbet som chef för världshandelsorganisationen WTO. EU behöver Hogan som handelskommissionär.

Den närmaste tiden får utvisa hur affären Hogan kommer att sluta. Möjligen får Hogan ändå bli kvar på sin post. Kommissionen har knappast mod att sparka sin mest strategiska funktionär, men omöjligt är det förstås inte.