Jordbruk Maskin & teknik

Jordbruksmaskinmässan
flyttas till 2022

Jordbruksmaskinmässan, som skulle anordnas i november i Helsingfors, flyttas framåt med två år. Beslutet togs tillsammans med mässans samarbetspartners och bakgrunden är osäkerheten gällande utvecklingen av coronasituationen. Mässan arrangeras dock digitalt under namnet Jordbruksmaskinmässan online 365.

Arrangörerna uppger att orsaken att man inte ordnar mässan nästa år utan först den 13-15 oktober 2022 är att man inte vill krocka med KoneAgria, som kommer att hållas i oktober 2021.

Enligt Mässcentrums konceptutvecklare Leo Potkonen togs beslutet efter att coronasituationen förvärrats och företagen började uttrycka önskningar om att flytta mässan framåt.

– Det är en lång process att förbereda ett stort mässevenemang som detta och det handlar om stora satsningar för företagen. I nuläget kan vi inte veta hur pandemiläget ser ut i november och företagen är oroliga över båda sina anställdas samt kundernas hälsa.

Mässan ordnas istället online

För närvarande har man inlett arbetet med att planera hur mässan skall förverkligas online. Tanken är att utställarna skall få synlighet för sina produkter och en central del av utformningen är en slags nyhetsservice där utställarna kan berätta om sina nyheter och evenemang.

Hankkkijas VD Jyrki Lepistö konstaterar att beslutet att inhibera det fysiska evenemanget var enhälligt.

– Jordbruksmaskinmässans utvecklingsteam och branschaktörerna har noga följt med hur pandemisituationen utvecklar sig och vi vill agera ansvarsfullt. Därför fattade vi beslutet att inhibera, trots att vi gärna skulle ha arrangerat mässan. Vi fick också kundrespons som påverkade vårt beslut.

Under Jordbruksmaskinsmässan 2018 besöktes evenemanget av närmare 17.000 branschaktörer. Utställarnas antal var 350. Jordbruksmaskinmässans samarbetspartners är AGCO Suomi, Agritek, Hankkija, Lantmännen Agro, NHK-keskus, ProAgria och Turun Konekeskus.