76 B73 Bd7 8482 8 D48 Bbad 219 A34 C9240 E
EU-rådets ordförande, Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes (t.v.), lät inte munskyddet störa diskussionerna med den tyska kollegan Julia Klöckner. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s agrarministrar
pockar på CAP-valfrihet

EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen kontroverserna i trepartsförhandlingarna om CAP mellan medlemsländerna, rådet och parlamentet. Ministrarna står fast vid sina krav på en jordbrukspolitik med nationell flexibilitet.

För ovanlighetens skull träffades jordbruksministrarna och kommissionen denna gång personligen i Bryssel, som på den gamla goda tiden före covid-19. Munskydd och avstånd minimerade risken för smitta.

Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski pläderade för kommissionens gröna giv. Han försäkrade att ”Från jord till bord”-strategin ingalunda har som mål att stelt styra medlemsländerna i deras nationella målsättningar.

Strategierna går ut på att halvera insatsen av riskfyllda växtskyddsmedel fram till 2030, en reducering av insatsen av gödsel med 20 procent och 10 procent träda. Medlemsländerna kan fastställa nationella mål i sina strategiplaner, påminde kommissionären.

EU-länderna är misstrogna

Kommissionen är beredd att diskutera målen. Medlemsländerna och kommissionen kan i samråd enas om målen. Parterna står inte på motsatta sidor av en barrikad, lät Wojciechowski förstå.

Medlemsländerna lät sig ändå inte bländas av de vackra orden. Delegationerna hänvisade till sina positioner som länderna enades om på ministermötet i oktober förra hösten. Där efterlyste ministrarna en flexibel jordbrukspolitik.

Länderna eftersträvar en modell där Bryssel i huvudsak ställer upp målsättningarna. Därefter ska medlemsländerna ta fram konkreta åtgärder i sina nationella strategiplaner.

Parlamentet vill däremot lägga mer vikt på klimat- och miljöskydd.

Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger betonade att medlemsländerna bäst känner till de lokala omständigheterna. Därför behöver länderna en god portion flexibilitet för att utforma sina nationella strategiplaner.

Den spanska ministerkollegan Louis Planas beklagade att kommissionen ännu inte har presenterat en konsekvensbedömning för sin gröna giv. Ungern, Polen och Tjeckien tillbakavisade med eftertryck kommissionens strategiplaner.

CAP-reformen ska ses som helhet

De flesta ministrar betonade att CAP-reformen måste betraktas som en helhet. Den gröna arkitekturen hör till de viktigaste komponenterna i hela reformen. Det slutgiltiga beslutet beror på hur kraven formuleras, påpekade Finlands jordbruksminister Jari Leppä.

Nästa trepartsmöte kommer att äga rum denna veckas fredag. Det är viktigt att parterna äntligen enas, sade Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner. Hon betonade att kommissionen borde lägga fram de nationella strategiplanerna i CAP före slutet av året.

Klöckner uppgav att Tyskland stöder det portugisiska ordförandeskapets strävanden att nå enighet med parlamentet senast i maj. Jordbrukarna behöver tid för planering. Det förutsätter kompromissvilja på alla håll. Var och en måste jämka, manade Klöckner.

Med avseende på förvaltning och övervakning efterlyser Tyskland en möjligast slank modell. Kontrollmekanismerna ska vara enkla och slanka. Onödig byråkrati ska inte hindra producenterna att utföra sitt jobb, underströk Klöckner.

Läs också: EU-ministrarna tog skogspolitiken till tals