Utvecklingen mot större jordbruksenheter fortsätter. Det ställer högre krav på producenternas ekonomiska kunnande. För att skapa bättre förutsättningar för att klara framtidens utmaningar startar ÖSP det nya projektet ”Ekonomilaboratoriet”.
Lari Helenius från Restaurang Olo i Helsingfors är Årets Kock 2020. Årets Servitör 2020 är Christian Angelov från Restaurang Finnjävel, Helsingfors.
Man ska inte vara rädd för att göra misstag, eftersom rädslan att göra fel är en fiende till utveckling. Det var en av sakerna som deltagarna fick lära sig på Ålands Hushållningssällskaps välbesökta Minimässa i Mariehamn den 5 mars.
Hur mycket kol som en viss gröda kan binda avgörs förutom av växtarten, jordmånen och väderleken av odlingstekniken, dvs. av etablering och skötsel. Förutsatt att alla tillväxtfaktorer tillgodoses, spelar tillgången till kväve en nyckelroll: för varje kg kväve binds ett kg kol från lufthavet; detta motsvarar 2 kg mull. Detta gäller så länge kvävemängden inte överskrider den biologiskt optimala nivån. Även om kväve främst ökar den ovanjordiska biomassans tillväxt, maximerar en moderat kvävetillförsel också rottillväxten, påpekar Paul Riesinger i sin fjärde artikel om mullhalten.
Inlösningsprocessen kring gården Saras marker i Käinby i Vanda är slutförd. Vanda stad tvångsinlöser området till det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro.
Att leverera mjölk av E-klass dagligen år efter år kräver noggrannhet. Det säger Heidi och John Eklund som premierades av Maitosuomi för att ha gjort just det i trettio år.
Storhertigdömet Luxemburg vill som första EU-land införa ett generellt förbud mot försäljning av växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Men förbudet är av allt att döma lagstridigt, anser det danska miljö- och matministeriet.
Genetiskt modifierad soja är inget nytt, men genförändrat vete odlas ännu inte kommersiellt i någon del av världen. Ett bioteknikföretag i Argentina hoppas nu på en snar lansering av sin transgena HB4-vetesort som är resistent mot torka.
Sockerbolaget Sucros strävar efter att öka den finländska sockerproduktionen med över 30 procent till 100 miljoner kilo socker.
Matti Kipinoinen på Hulta gård i Tenala i Raseborg fick ta emot besökare från yrkeshögskolan Laureas restonomutbildning i Esbo. De tjugofem studerandena ville bekanta sig med hans potatisproduktion som en del i deras projekt att lära sig att berätta historier om olika matprodukter.
Snellman höjer grundpriset på ko med upp till 15 cent per kilo.
Inom EkoNu!-projektet riktade man i slutet av februari en förfrågan till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I skrivelsen konstaterades att den offentliga måltidssektorn måste fungera som draghjälp ifall ekosektorn ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammets visioner.