Jordbruk Globalt Marknad

USA-forskare anmäler
framsteg med ASF-vaccin

Amerikanska forskare har enligt egna uppgifter genomfört uppmuntrande tester med ett oronasalt vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet betraktas som ett framsteg, men tyska experter tror ännu inte på ett förestående genombrott.

Enligt tidningen Pig Progress uppger forskarna att vaccinet har visat sig vara tillförlitligt och mycket effektivt. Detta inger förhoppningar i regioner och länder där den afrikanska svinpesten ASF härjar i vildsvinspopulationer.

Vaccinet verkar oronasalt via munnen och slemhinnorna. Därmed kan vildsvinen vaccineras effektivt med beten. Vid bekämpning av vildsvin är en intramuskulär vaccinering inte praktiskt genomförbar.

Det amerikanska vaccinet har utvecklats under flera år vid Plum Island Animal Disease Center, som indirekt är anslutet till det amerikanska jordbruksministeriet USDA. Redan för två år sedan bevisade forskargruppen att vaccinet är verksamt.

Vaccinet eliminerar fullständigt allt ASF-virus i djuret, varvid en fortsatt spridning kan uteslutas. Ytterligare studier har genomförts med tre grupper av vildsvin. Men fler studier är ännu nödvändiga innan vaccinet är redo att tas i allmänt bruk.

Specialforskarna vid det tyska Freidrich-Löffler-Institutet (FLI) betecknar utvecklingen av vaccinet som en god nyhet. Vaccineringar av hotade vildsvinspopulationer är tänkbara och kunde följa upp de framgångsrika kampanjerna mot den klassiska svinpesten.

Enligt FLI är det ännu nödvändigt att genomföra studier för att optimera tekniken med beten. Eftersom vaccinet bygger på genetiskt material måste de europeiska tillståndsmyndigheterna dessutom genomföra noggranna tester.

En insats av det nya vaccinet i Europa eller Tyskland förutsätter ingående tillståndsprocedurer. En snabb introduktion av vaccinet är ännu inte aktuell. Enligt FLI kan tillståndsförfarandet möjligen dröja flera år.