1994D325 1C9B 4E31 Af6A Bc61775Dfdaa 1200
Den brittiska NFU-ordföranden Minette Batters håller god min i elakt spel. I verkligheten är regeringens planer oerhört nedslående. FOTO: NFU
Jordbruk Globalt Marknad

Brittiska bönder bävar för
handelsavtal med Australien

Den brittiska regeringen efterlyser snabba förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland. Landets producenter ser dramatiska konsekvenser för det inhemska jordbruket om tullarna på importerat lamm- och nötkött fasas ut inom femton år.

Regeringen i London ivrar för snabba handelsavtal för att få igång exporten efter brexit. Det planerade handelsavtalet med Australien ska bli den nya regeringens första egna frihandelsavtal och en trumf för premiärminister Boris Johnson.

På känt manér lovar Johnson-regeringen både guld och gröna skogar och en strålande framtid för britterna om handelsavtalet förverkligas. De brittiska farmarna befarar däremot en katastrof om tullarna på importerade jordbruksprodukter försvinner.

Jordbrukets organisationer har överraskats av de snabba rycken i regeringens handelspolitik. Utrikeshandelsminister Liz Truss har redan erbjudit Australiens regering en snabb och smidig överenskommelse.

Boskapsgårdarna känner sig hotade

Enligt planerna ska britterna underteckna ett avtal med Australien i samband med G7-toppmötet i brittiska Cornwall i medlet av juni. Jordbruket ska skyddas under en femtonårig övergångsperiod men det övergripande målet är en obegränsad frihandel.

Producentorganisationerna har uppmanat Truss att skydda landets producenter i de kommande förhandlingarna. Det brittiska jordbruket hotas av en långsam men säker avveckling om gränserna öppnas för tullfria jordbruksprodukter från Australien.

Landsbygden varnar för att planerna dessutom kan uppmuntra autonomisträvandena i den brittiska fårproduktionens kärnområden Skottland och Wales. Enligt den skotska regeringen är en sådan tendens mycket sannolik.

Ordföranden för National Farmers´ Union (NFU) Minette Batters är djupt besviken över att regeringens handlande. Hon hävdar att producenterna har undanhållits information om den katastrofalt oansvariga linjen i handelspolitiken.

Enligt Batters har regeringen utarbetat sina planer i hemlighet. Det är ”oerhört nedslående” att höra om regeringens handelsstrategi från andra källor, särskilt med tanke på de svåra följderna för jordbruket, heter det i ett pressmeddelande från NFU.

NFU vill nu veta vilka specifika skyddsåtgärder regeringen planerar för det inhemska jordbruket i samband med avtalet. Producenterna frågar sig hur åtgärderna ska fungera i praktiken och deras varaktighet efter att avtalet har fasats in.

Minette Batters befarar att avtalet med Australien kan skapa ett farligt prejudikat för britternas framtida handelsavtal. Regeringen kan hänvisa till samma modell då nya avtal förhandlas fram med andra länder.

Liz Truss har redan använt argumentet som försvar för en stram linje. Om britterna inte kan enas om principerna med Australien, försvagas chanserna att gå vidare med fler avtal om handeln med andra länder.

”En chans för brittiska farmare”

Premiärminister Boris Johnson uppges vara fast besluten att driva igenom avtalet med Australien men regeringen är ännu inte enig. Miljöminister George Eustice kräver ett tuffare skydd för de brittiska bönderna, som måste uppfylla högre standarder.

Han backas upp av kansliminister Michael Gove, som befarar att Johnsons politik kan reta upp skotska och walesiska farmare. I gengäld har Liz Truss ökat trycket på den övriga regeringen och varnar för eftergifter som kan urholka frihandeln.

En överenskommelse med Australien är viktig, hävdar Truss. Avtalet skulle öppna Australiens marknad för whisky, bilar och tjänster från Storbritannien. Hon betraktar också Australien som en inkörsport till CPTPP-partnerskapet i Asien och Stillahavsområdet.

Det är bara början, enligt Boris Johnson. Målet är frihandelsavtal över hela världen. Avtalen öppnar fantasiska chanser för våra farmare och industrin. Modellen ska betraktas som en chans, inte som hot, sade Johnson nyligen enligt BBC.