SLC - Cemagro120320
SLC Nylands spannmålsutskott: Konkurrens behövs på gödselmarknaden

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade gödselmarknadsfrågor då utskottet förra veckan besökte Cemagro i Lojo.

SLC - Ekoaboland 1 B Webben
Höstgrödorna i Sjölax ser lovande ut

Jordytan är visserligen igenslammad och de glupska gässen har anlänt tidigt. Men vattnet har inte lagt sig på åkrarna, och det är trots allt växtsäsongen som avgör skörden, säger ekoodlaren Christer Jägerskiöld i Kimito.

SLC - Precision1
Precisionsodling blir allt viktigare för växtodlarna

Turun Konekeskus är ett inhemskt familjeföretag inom maskinhandeln som vuxit rejält under de senaste åren. Nu vill man profilera sig inom precisionsodling.

SLC - Ekosorter 1 Webben
NSL och Projekt EkoNu: Ekologiska sortförsök 2019

Sortvalet är speciellt viktigt inom ekologisk odling, det är många variabler som påverkar valet av sort. Avkastningen är alltid viktig, men sjukdomsresistens, kvalitet och förmåga att konkurrera med ogräs är andra betydande faktorer att beakta.

SLC - Varvete Kruunu 3 Webben
Alli och Leijona nya vårvetesorter

De nya sorterna på sortlistan för vårveten hör alla till vårvetets huvudtyp, som har en proteinhalt på 12-14 procent. Odlingsarealen av vårvete år 2019 var 166.104 hektar. De mest odlade sorterna var Quarna med 14 procent, KWS Mistral med 12 procent och Demonstrant med 10 procent av arealen.

SLC - Korn A Webben
Flera nya kornsorter i förteckningen

År 2020 upptogs tre tvåradiga och fem flerradiga kornsorter i sortförteckningen.

SLC - Havre Karnor Webben
Havrearealen sjönk för andra året i rad

Odlingsarealen för havre har sjunkit under de två senaste åren, trots att konsumenternas intresse för havrebaserade livsmedel fortfarande ser ut att öka. De fyra hälsopåståendena för havre som godkänts av EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har säkert inverkat på intresset. Av den inhemska havreskörden används idag dock bara en tredjedel av livsmedelsindustrin. Odlingsarealen år 2019 uppgick till ungefär 319.300 hektar.

SLC - Arter Rokka 1 Webben
Tre nya ärtsorter i förteckningen

År 2019 odlades mat- och foderärter i rena bestånd på 13.761 hektar och i blandbestånd på 9.914 hektar. På gårdar i Egentliga Finland och Nyland odlades inemot hälften av arealen som ärter i rena bestånd och i Österbotten odlades 69 procent av ärtarealen som ärter i blandbestånd.

SLC - Bondbona Kontu Webben
Bondbönesorterna 2020

År 2019 odlades bondböna i rena bestånd på 17.592 hektar och i blandbestånd på 400 hektar. Den mest odlade sorten är Kontu med en andel på 65 procent följd av Sampo med 26 procent av arealen.

SLC - Rag Caspian 1
Två nya rågsorter i förteckningen

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2019. Av den totala rågarealen på 37.523 hektar odlades Reetta på 35 procent.

SLC - Hostvete Ceylon 1 Webben
Inga nya höstvetesorter

Odlingsarealen år 2019 omfattade 39.400 hektar.

SLC - Oljevaxter Varraps Proximo
Igen ett utmanande år för oljeväxterna

De senaste somrarna har varit utmanande för odling av oljeväxter. Ett år alltför torrt, ett annat så blött att det inte gått att tröska, och vissa år angrepp av skadegörare som tagit hela skörden.